Klinci (Luštica)

Zaseok Klinci jedno je od naseljenih mjesta na Luštici, najvećem crnogorskom poluostrvu koje se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv. Dvije trećine poluostrva, pa tako i selo Klinci, administrativno pripada Opštini Herceg Novi.

Selo Klinci, panorama

Klinci se nalaze na nadmorskoj visini od 180 metara. Riječ je o selu razbijenog tipa i sastoji se od dva zaseoka. Selo dominira nad čitavim područjem pružajući impresivan vidik na otvoreno more, uz panoramu Radovanića, uvale Žanjic, ostrva Mamula, ulaza u Bokokotorski zaliv i zaleđe Herceg Novog.

Selo Klinci i okolina predstavljaju snažan kontrast pitomog meditaranskog i grubog karstnog pejzaža.

Pretpostavlja se da je selo nastalo još u 15. vijeku, a da je ime dobilo po prezimenu prve naseljene porodice – Klinčić, koja se pominje i u spisima Kotorskog arhiva. 'Postanak sela se gubi u nedoglednoj prošlosti. Neka od današnjih plemena se pominju u općoj čitulji luštičkoj, koja se čuva u manastiru Savina, a napisana je na početku 18. vijeka' - piše Sava Nakićenović.

U selu Klinci živi danas pedesetak mještana ili 8 stalno naseljenih porodica - Kaluđerovići, Radovići, Popovići - u oko 15 stambenih kuća.

Porodice se pretežno bave turizmom, poljoprivredom, a preci su bili mahom moreplovci.

U ovom kroz prethodne vijekove dobro razvijenom selu otvorena je prva luštička osnovna škola na narodnom jeziku, 1878. godine.

Prirodni svijet uredi

Klinci su mjesto mediteranskih kultura, masline, nara, lovora.

Turizam i privreda uredi

Stanovnici Klinaca kroz istoriju su se bavili pomorstvom, kao i poljoprivredom.

Danas se bave etno turizmom i proizvodnjom domaće hrane. Za selo, kao i za Lušticu, karakteristični su sir, pršut, maslinovo ulje.

Klinci Village Resort je hotelski kompleks na imanju porodice Kaluđerović, sagrađenom u XVIII vijeku, koje se sastoji iz nekoliko objekata: hotela, muzeja, konobe, sušare za meso, magazina za čuvanje vina i maslinovog ulja, dva bazena, dva seoska trga i tri ulice.

Arhitektura uredi

Arhitektura Klinaca karakteristična je za Lušticu. Pokućstvo koje se u domovima u tom selu nalazi donošeno je vijekovima iz svih krajeva svijeta gdje su vični luštički pomorci išli, pa su ove kuće pravi mali etno muzeji sa vrijednim kolekcijama, od portreta predaka pomoraca, do egzotičnih predmeta sa drugog kraja svijeta.

Spomenici uredi

Pet hramova u ovom pitomom mjestu koji su posvećeni svetom arhangelu Mihailu, svetom Savi, svetom Pantelejmonu, svetom Trifunu i svetom Haritonu ispovjedniku.

Crkva svetog arhangela Mihaila, sazidana je 1670. godine, a natpis sa ikonostasa otkriva da je on rad Rafaila Zografa iz 18. vijeka.

U crkvi se nalazi Triod, u kome se pominje 'Stefan od grada Skadra', odnosno Stefan Skadarnik - štampar iz 16. vijeka, kao i Zbornik kojeg je napisao erdeljski mitropolit Genadije 1580. godine. Ovdje se vjekovima čuvaju i nekoliko ručnih krstova, srebrnih sa drvenim minijaturama, donijetih iz Jerusalima.

Crkva Svetog Tripuna u Klincima, jedna od najzanimljivijih luštičkih crkava. Nalazi se na prirodnom uzvišenju s koga se otvara pogled na more i unutrašnji dio Bokokotorskog zaliva. Skromna je po izgledu i proporcijama, jednobrodna. Početkom 20. vijeka obnovio je Rade Kaluđerović iz Klinaca. 1953. djelimično je očišćen ostatak crkvene freske.

Od identifikovanih arheoloških nalazišta (prema navodima iz knjige '22 sage o Herceg Novom', Lazara Seferovića) vrijedi pomenuti antičke nalaze obala, te gomile i gradine iz praistorije i ranog srednjeg vijeka.

Galerija uredi