Otvori glavni meni
Klinča Sela
Osnovni podaci
Gradonačelnik Milan Bencetić
Županija Zagrebačka
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 4.927
Geografija
Koordinate 45°41′N 15°45′E / 45.68°N 15.75°E / 45.68; 15.75
Površina 77,6 km²
Klinča Sela is located in Hrvatske
Klinča Sela
Klinča Sela
Klinča Sela (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 10450 Jastrebarsko


Koordinate: 45° 40′ 48" SGŠ, 15° 45′ 00" IGD
Klinča Sela je naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj, u Zagrebačkoj županiji.

ZemljopisUredi

Općina Klinča Sela nalazi se 20-tak kilometara jugozapadno od Zagreba. Smještena je na staroj karlovačkoj cesti tj. županijskoj cesti koja spaja Zagreb i Karlovac. Općina je smještena u Prigorju i proteže se od Okićkog gorja na svojoj sjevernoj strani do Pokuplja na svojoj južnoj strani. Sa zapadne strane nalazi se susjedna općina i grad Jastrebarsko koji je 10 km udaljen od centra općine Klinča Sela. Na svojoj sjevernoj i istočnoj strani graniči s općinom Samobor.

StanovništvoUredi

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Klinča Sela imala je 4.927 stanovnika, raspoređenih u 14 naselja:

Domaće stanovništvo koje je prevladavalo sve do 90-tih godina 20-tog stoljeća početkom domovinskog rata i osamostaljenjem Republike Hrvatske izmješano je s doseljenicima (dijelom prognanicima) iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

UpravaUredi

Općina Klinča Sela na čelu s načelnikom općine i ostalim djelatnicima brine i o okolnim naseljima kao što su Zdenčina, Kupinec, Goli Vrh, Tržić, Novo Selo Okićko i druga.

PovijestUredi

Stari grad Okić povijesno je sjedište Zrinskih i Frankopana.

GospodarstvoUredi

Većina stanovništva zaposlena je i radi u Zagrebu. Na lokalnoj razini uglavnom su prisutni manji poduzetnici i državne institucije.

Slavni ljudiUredi

Vladko Maček, političar, istaknuti vođa Hrvatske seljačke stranke iz prve polovice 20. stoljeća rođen je u naselju Kupinec koje se nalazi na području općine Klinča Sela.

Spomenici i znamenitostiUredi

Rodna kuća Vladka Mačeka u Kupincu. Ruševine starog grada Okića s kojeg puca prekrasan pogled na Zagreb, Karlovac, Samobor, Jastrebarsko, Žumberak, Pokuplje, Turopolje, pa sve do Banovine i Korduna.

ObrazovanjeUredi

U Klinča Selima postoji osmogodišnja osnovna škola. Prva škola datira još iz davne 1880. godine, a današnja škola i sportska dvorana napravljene su 1966. godine. OŠ Klinča sela ima dvije područne škole: Kupinec i Repišće.

2007. godine započet će izgradnja nove i veće osnovne škole i sportske dvorane.

KulturaUredi

Klinčaselske mažoretkinje osnovane su početkom 2004. godine , broje preko 70 članica iz cijele općine Klinča Sela, razvrstane u 4 dobne kategorije. ove godine su već treći put sudjelovale na državnom prvenstvu i ostvarile su ukupno najbolji rezultat do sada- kadetkinje (8-10 god)su osvojile sedmo mjesto, jednako kao i juniorke (11-13 god), a seniorke (14- 25 god) su osvojile deveto mjesto. do sada su mažoretkinje ostvarile preko 200 javnih nastupa,pojavile su se u medijima više puta, uključujući lokalne novine i televiziju, pa čak i na naslovnici talijanskih novina "Il Vicenza". održavaju prijateljske odnose sa više klubova, a posebno sa Klubom mažoretkinja Sesvećanke i Ninskim mažoretkinjama. posljednji nastup održale su na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje su sudjelovale na Festivalu jednakih mogućnosti, a već imaju u planu mnoge nove nastupe.

SportUredi

Od sportskih društava ističe se nogometni klub NK "Mladost" Klinča Sela,NK "Dinamo-Okić",MNK "Goli Vrh"

Vanjske vezeUredi