Klimatski faktori

Klimatski faktori predstavljaju kompleks činilaca koji utiču na promjenu solarne klime, tako što je mijenjaju u terestričnu (fizičku). Sa ekološkog aspekta, klimatski faktori su faktori nežive prirode koji vrše jak uticaj na živa bića. Klimatski faktori su udaljenost od ekvatora, raspored kopna i mora, reljef, morske struje, vegetacija i ljudska delatnost.

Pojam uredi

Klimatski faktori određuju osnovni karakter klime neke oblasti [1]. Stanje klimatskih faktora u datom momentu čini vrijeme određenog mjesta, dok prosječno stanje vremena ukazuje na klimu jedne oblasti. Prema svom porijeklu i dejstvu na žive organizme, klimatski faktori su biotički i abiotički, odnosno faktori nežive prirode. To je najveća grupa ekoloških faktora, koji djeluju kompleksno, uzajamno se uslovljavaju i mijenjaju. Pored toga, klimatski faktori utiču i na dejstvo svih ostalih faktora, kao što su edafski. Oni mijenjaju primarni reljef, uzrokuju eroziju i utuču na deponovanje erodiranog materijala. S druge strane, od njih u prvom redu zavisi raspored živih bića na površini zemlje i to u tolikoj mjeri da je karakter i raspored vegetacije po pravilu indikator klimatskih uslova jedne oblasti [2]. I živi svijet mijenja neke određene klimatske faktore. U oblastima šuma vegetacija ima jak uticaj na klimu, tako da je modifikuje u tzv. šumsku klimu, a ublažava i dejstvo erozije.

Podjela uredi

Klimatski faktori čine meteorološke elemente, te stalno variraju u prostoru i vremenu. Obuhvataju veliki broj uticaja, koji djeluju neposredno i stalno na sva živa bića u prirodi. U klimatske faktore spadaju:

Pored navedenih klimatskih faktora, za klimatologiju i meteorologiju važni su i ovi faktori: geografska širina i geografska dužina, reljef, vegetacija, vodene površine, tlo i uticaji čovjeka.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Janković, M. M. (1966) : Fitoekologija, Naučna knjiga, Beograd
  2. Stanković, S. (1962) : Ekologija životinja, Zavod za izdavanje udžbenika Narodne Republike Srbije, Beograd