Klep, klep i šareno jaje

Klep, klep i šareno jaje (Etnografski motivi Baranje), likovna izložba belomanastirskog slikara i etnografa Milana Dvornića, koja je bila otvorena od 29. IV. do 5. V. 2006. godine u prostorijama osječkog pododbora SKD "Prosvjete" (Osijek, Matije Gupca 32).

Milan Dvornić i Pero Matić otvaraju izložbu

Izložbu su, pred brojnim posjetiocima, otvorili Goran Sekulić, predsjednik pododbora "Prosvjete", Pero Matić, historičar umjetnosti iz Darde, i sam autor Milan Dvornić.

Izložene slikeUredi

 
Jedna od izloženih slika: Čoban u opakliji okrenutoj za kišovito vrijeme

Ukupno je bilo izloženo 18 slika (16 ulja na platnu i 2 tuša), koje prikazuju baranjske narodne običaje (Početak rezidbe; Klep, klep i šareno jaje; Polivači; Uoči Đurđeva; Kraljice; Dojdole; Ivanjski vijenci; Steri platno; Blagoslov; Gruševina; Strašne buše), tradicionalni način oblačenja (Prelje; Čoban u opakliji; Čoban u kabanici; Nove mlade) i tradicionalno graditeljstvo (Peć; Podrum; Švapska kuća).

KatalogUredi

 
Publika razgleda slike Milana Dvornića

Organizator je pripremio i katalog izložbe, u kome je - pored umjetnikovog životopisa, popisa slika i ocjene kritičara Mirka Hunjadija - ukratko opisan i običaj prikazan na slici "Klep, klep i šareno jaje", po kojoj je i cijela izložba dobila naziv. U svom izlaganju prof. Matić je istakao da su Dvornićeve žanr-slike, na kojima težište nije na fizionomijama pojedinih likova, nego na fabuli naslikanog običaja, dragocjeni dokumenti Baranje koje više nema, dok su detalji tradicionalne nošnje i graditeljstva naslikani gotovo fotografski vjerno. Prof. Hunjadi pak ističe da promatrač Dvornićevih slika "zastaje pred njima kao pred na tren zaustavljenim kadrom nekog etnofilma. Pritom se vidi da je pejsaž potisnut do sporednog značaja, a naglašena humanistička komponenta: ljudske figure daju živost (i život) ovim prizorima, jer su uronjene u svoju prirodnu sredinu, srasle s njom harmonično."

IzvorUredi