Kleopatra I od Egipta

Kleopatra I Sira (grčki, Κλεοπάτρα Σύρα, doslovno: "Kleopatra I Sirijka", cca. 204–176. pne.) bila je kraljica helenističkog Egipta. Rođena je kao kći seleukidskog kralja Antioha III Velikog i kraljice Laodike III. Nakon što joj je porazio Egipćane u bitci kod Panijuma 198. pne. Antioh je počeo mirovne pregovore koji su 193. pne. doveli do Kleopatrinog braka s egipatskim kraljem Ptolemejem V u gradu Rafija. U trenutku braka je Kleopatra imala 10, a njen suprug 16 godina.

Kasnija dvorska propaganda u Egiptu je tvrdila kako je Antioh kao miraz Egipćanima dao sporno područje Kelesirije, na temelju čega se opravdavale egipatske teritorijalne pretenzije na to područje, ali su historičari prema tome skeptični.

Kada je došla u Aleksandriju, Kleopatra je dobila nadimakj Sirijka.[1] Ptolemejidi su oko nje napravili kult davši joj titulu Theoi Epiphaneis. Po staroegipatskim običajima je dobila titulu adelphe (= sestra) Ptolemeja V. Svećenički sinod u Memfisu joj je godine 185. pne. predao sve dužnosti koje Ptolemej V dobio godine 195. pne. (na Kamen iz Rosette|kamenu iz Rosette).

Kraljevski par je imao troje djece - dva sina (Ptolemej VI i VIII) te kći (Kleopatra II). Stariji Ptolemej VI je rođen oko 186. pne. Datumi rođenja druge djece nisu poznati.

Godine 187. pne. Kleopatra I je imenovana za vezira, a njen uticaj na državne poslove se vidio i u tome što je muža nagovorila da, usprkos započetih priprema, odustane od rata protiv njenog brata Seleuka IV Filopatora. Kada je 180. pne. njen muž umro, Kleopatra je sama preuzela sve vladarske dužnosti. Na tada izdanim kovanicama se za nju koristi izraz Thea Epiphanes i ime navodi prije imena sina. Umrla je u aprilu ili maju 176. pne.

U popularnoj kulturi uredi

Kleopatra I se pojavljuje kao jedna od naslovnih protagonistica BBC-jeve TV-serije The Cleopatras, a u kojoj je njen lik tumačila Michelle Newell.

Napomene uredi

  1. Appian, Syriaca 5.18

Izvori uredi

  • Stähelin, Kleopatra 14). In: Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft, vol. XI 1, 1921, col. 738-740.
  • Werner Huß, Ägypten in hellenistischer Zeit (Egypt in Hellenistic time). Munich 2001, p. 499; 514f.; 535; 537-540.
  • Günther Hölbl, Geschichte des Ptolemäerreichs (History of the Ptolemaic Empire). Darmstadt 1994, p. 125; 127f.; 147f.; 153.