Kleopatra IV od Egipta

(Preusmjereno sa stranice Kleopatra IV)

Kleopatra IV (grč: Κλεοπάτρα Δ', ubijena 112. god. pne.) bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida. Egiptom je kratko vladala 116.-115. pne. kao savladarka supruga Ptolemeja IX Latira, a kasnije je postala supruga seleukidskog kralja Antioha IX Kizičkog

Bila je ćerka Ptolemeja VIII Fiskona i Kleopatre III, a za rođenog brata Ptolemeja IX Latira se udala 116. god. pne. kada je počela da vlada kao njegova savladarka. Savladarstvo je potrajalo svega nekoliko meseci pošto se, pod majčinim pritiskom, Ptolemej Latir rastao od Kleopatre i oženio mlađom sestrom Kleopatrom Selenom I.

Kleopatra IV se potom povukla na Kipar kojim je u to vreme upravljao njen brat Ptolemej X Aleksandar I. Uspela je da na svoju stranu privuče vojsku Ptolemeja Aleksandra i zatim je ponudila brak Antiohu IX Kizičkom iz dinastije Seleukida. Antioh IX je prihvatio bračnu ponudu pošto mu je Kleopatra obećala vojsku sa Kipra kao miraz. Zatim se prebacila u Siriju i udala za Antioha Kizičkog. Nakon toga Antioh je nevestinu vojsku upotrebio u građanskom ratu protiv brata Antioha VIII Gripa. Pohod je bio uspešan i Kleopatra je sa svojim suprugom zauzela Antiohiju. Međutim, već 112. god. pne. Antiohiju je ponovo osvojio Antioh Grip. Kleopatra IV je potražila pribežište u jednom od gradskih hramova, ali je izvučena odatle i uhapšena. Antioh VIII Grip je oklevao da je pogubi iz verskih i rođačkih obzira, ali ga je njegova supruga, Kleopatra Trifaina, Kleopatrina rođena sestra, ubedila da usmrti zarobljenicu. Naredne, 111. god. pne. Antioh IX Kizički je ponovo zadobio Antiohiju i potom je naredio da se Kleopatra Trifaina pogubi posle torture.

U popularnoj kulturi uredi

U BBC-jevoj TV-seriji The Cleopatras njen lik je tumačila glumica Sue Holderness.

Eksterni linkovi uredi