Otvori glavni meni

Kleopatra II od Egipta

(Preusmjereno sa Kleopatra II)
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Kleopatra.
Kleopatra II (ili Kleopatra III?), bista iz Luvra

Kleopatra II (grč: Κλεοπάτρα, oko 185 - 116. god. pre n.e.) bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida.

Kleopatra bila je ćerka Ptolemeja V Epifana i Kleopatre I, ćerke seleukidskog kralja Antioha III Velikog. Nakon smrti Kleopatre I (175. god. pre n.e.), sa kojom je vladao kao savladar, Ptolemej VI Filometor se 173. god. pre n.e, sledeći staroegipatske običaje, oženio sestrom Kleopatrom II. U periodu između 171. i 164. Ptolemej VI Filometor, Kleopatra i njihov brat Ptolemej VIII Fiskon su vladali zajedno kao vladarski kolegijum.

Kada je Ptolemej VI Filometor preminuo 145. god. pre n.e, Kleopatra II je zavladala kao regentkinja maloletnog sina Ptolemeja VII. Naredne 144. god. Kleopatra se udala za drugog brata Ptolemeja VIII Fiskona koji je ubio svog sinovca i pastorka Ptolemeja VII i proglasio se za kralja. Ptolemej Fiskon je, zatim, 142. uzeo za ženu svoju sinovicu Kleopatru III, iako se nije razveo od Kleopatre, i proglasio je za svoju savladarku.

Kleopatra je 131. god. pre n.e. povela uspešnu pobunu protiv Ptolemeja VIII Fiskona koga je, zajedno sa Kleopatrom III, prognala iz Egipta. Za kralja je proglasila Fiskonovog dvanaestogodišnjeg sina Ptolemeja Memfitida. Iako je tehnički gledano bila samostalna vladarka, Kleopatra II je zavladala kao regentkinja Ptolemeja Memfitida. Kada je Ptolemej Fiskon uspeo da ukloni Ptolemeja Memfitida, Kleopatra II je nastavila da vlada kao kraljica. Kleopatra je tada ptolemejski presto ponudila Demetriju II Nikatoru, predstavniku rivalske seleukidske dinastije. Međutim, ni ovaj pokušaj nije bio uspešan i Kleopatra II je morala da pobegne u Siriju 127. god. pre n.e. Najzad, Kleopatra se 124. god. pre n.e. vratila u Egipat i izmirila sa Ptolemejem VIII Fiskonom. Vladala je odtada zajednički sa svojim bratom i ćerkom. Ptolemej Fiskon je umro 116. god. pre n.e, a nedugo zatim umrla je i Kleopatra II.

U popularnoj kulturiUredi