Kleonim od Sparte

Kleonim (kraj 4. i prva polovica 3. vijeka pne.) je bio spartanski princ, član dinastije Agijada. Bio je sin kralja Kleomena II, ali nakon očeve smrti 309/308. pne. nije naslijedio prijestolje, što se pripisivalo njegovoj okrutnosti i teškoj naravi. Ono je pripalo nećaku Areju I,

Godine 303. pne. je na čelu vojske najamnike u Italiji natjerao Lukance na predaju, a potom osvojio Korkiru. Međutim, nakon što se Korkira pobunila, godine 302. pne. je Kleonim pokrenuo novi pohod na Italiju. Iskrcao se u gradu Turije (čija lokacija nije utvrđena), ali se odatle povukao pod pritiskom nadmoćne rimske vojske. Kleonim je potom otplovio na sjever, gdje se iskrcao u zemlji Veneti|Veneti, a potom napredovao na jug, osvojivši Patavium (današnju Padovu). Međutim, odatle se morao povući kada mu je oluja uništila četiri petine flote.

Godine 293. pne. je Kleonim bio na čelu pohoda s ciljem da se osvoji Beotija, ali ga je morao prekinuti zbog intervencije dijadosi|dijadoha Demetrija Poliorketa.

Kleonim je nešto kasnije, sada već kao starac, oženio Hilonidu, lijepu kći Leotihide, člana kraljevske dinastije Eupatrida. Međutim, ona ga je prevarila s njegovim pranećakom i kraljem Akrotatom. Poniženi Kleonim se nastojao osvetiti tako što je otišao na dvor epirskog kralja Pira i nagovoriti ga da napadne Spartu. Pir je to godine 272. pne. učinio, ali su Spartanci pružili neočekivano žestok otpor te je Pir odustao od pohoda. Nakon toga Kleonimovo ime nestaje iz historijskih izvora.

Eksterni linkovi uredi