Klaus Kinski (Zoppot, Poljska, 18. listopada 1926. - Lagunitas, Kalifornija, 23. studenog 1991.) bio je njemački glumac

Klaus Kinski
Klaus Kinski
Biografske informacije
RođenjeNikolaus Karl Günther Nakszynski
18. oktobar 1926.
Zoppot, Slobodni Grad Danzig
Smrt23. 11. 1991. (dob: 65)
Opus
Djelatni period1948–1989
Znamenite uloge
Lope de Aguirre u Aguirre, bič Božji
Grof Drakula u Nosferatu Vampir
Franz Woyzeck u Woyzeck
Brian Sweeney Fitzgerald u Fitzcarraldo
Cobra Verde u Cobra Verde

Kinski, pravim imenom Nikolaus Günter Karl Nakszyński, je bio slavni njemački glumac poljskog podrijetla koji je bio poznat po svojoj prevrtljivoj naravi. Imao je sestru i dva brata. 1930. njegova je obitelj živjela u siromašnim uvjetima te se preselila u Berlin. 1944. bio je prisilno unovačen u vojsku te je u Nizozemskoj bio zarobljen od britanske vojske.

Karijera

uredi

Svoju karijeru je započeo u kazalištu te je 1953. putovao po Njemačkoj recitirajući djela koja su napisali Arthur Rimbaud, Francois Villon i druge. Kasnije je uspio na filmu u ekranizacijama Edgara Wallacea te tu i tamo i međunarodnim filmovima ( "Doktor Živago" ). Tijekom svojeg života snimio je 135 filma (neki tvrde preko 180). Navodno je odbio ulogu njemačkog činovnika u filmu Stevena Spielberga "Otimači izgubljenog kovčega" jer je smatrao scenarij "smećem". Najslavnije uloge ostvario je u kultnim filmovima bizarnog redatelja Wernera Herzoga "Aguirre, gnjev Božji", "Woyzeck", "Fitzcarraldo", "Nosferatu" i "Cobra Verde". Kasnije je njihov odnos obilježila u podjednakoj mjeri ljubav koliko i mržnja. Herzog je jednom izjavio da je "Brando samo dječji vrtić u usporedbi sa Kinskijem". Kinski je u mnogo prilika pokazao svoju temperamentnu narav, poput u primjerice talkshowu "Je spater der Abend" u kojem se je svađao sa nekim gostom iz publike. Drugom pak prilikom je tijekom predstave bacio zapaljene svijeće na publiku koja nije dovoljno cijenila komad.

Imao je troje djece; sina Nikolaija te kćerke Pola i Nastassja Kinski. Umro je u SAD-u u 65-toj godini života od srčanog udara. Njegov pepeo je razbacan po Tihom oceanu.

Izabrana filmografija

uredi

Eksterni linkovi

uredi