Taira (klan)

(Preusmjereno sa stranice Klan Taira)

Klan Taira (平氏 Taira ili Hira ili Hei-shi?) bio je vodeći japanski klan samuraja u srednjovjekovnom Japanu.

mon u obliku keptira klana Taira se zove Ageha-chō (揚羽蝶) na ajapanskom.
Za ostala značenja riječi Taira v. Taira (razvrstavanje)

U japanskoj historiji, se zajedno sa klanom Minamoto, prvi put pojavljuje u Heianskom periodu kada su carevi bivšim članovima carske porodice davali plemićke titule. Za klan Taira se često koriste izrazi Heishi (平氏? doslovno "klan Taira") ili Heike (平家 doslovno "Kuća Taira"?), pri čemu se koristi kineski izgovor hei.

Ime Taira su prvi put koristili potomci carske dinastije, odnosno neki od unuka cara Kammua 825. ili kasnije. Kasnije se prezime počelo koristitu i za potomke careva Nimmyōa, Montokua i Kōkōa. Specifične nasljedne loze koje potiče od ovih careva se ponekad po caru Kammuu nazivaju Kammu Heishi.

Taira je bio jedan od četiri važna klana koji je dominirao japanskom politikom u Heianskom periodu (794-1185) - ostala tri su bila Fujiwara, Tachibana i Minamoto.

Loza Kammu Heishi, koju je 889. osnovao Taira no Takamochi (praunuk Kammu tennoa, vl. 781-806), bila je najjača od svih te se krajem Heianskog perioda pod Taira no Kiyomorijem nametnula svim ostalim, ustanovivši prvi režim pod dominacijom samuraja u historiji Japana.

Praunuk Heishi Takamochija, Taira no Korihira, preselio se u provinciju Ise (danas prefektura Mie) i uspostavio veliku dinastiju daimyoa. Masamori, njegov unuk; i Tadamori, praunuk, postali su sljedbenici zaređenih careva Shirakawe i Tobe. Taira no Kiyomori, sin i nasljednik Tadamorija, postao je daijō daijin (veliki ministar države) nakon pobjeda u Hogen metežu (1156) i Heiji metežu (1160). Kiyomori je uspio svog sina ustoličiti kao cara Antokua 1180, a što ej dovelo do Genpei rata (1180-85), ili Taira-Minamoto rata.

Kiyomorijevi sinovi, posljednji poglavari Kammu Heishije su konačno uništeni od vojske Minamoto no Yoritomoa u bitci kod Dan-no-ure. Njihov kraj je predmet japanskog epa Priča o Heikeu (Heike Monogatari).

Kammu Heishi je imao mnoge pobočne loze kao što su Hōjō, Chiba, Miura i Hatakeyama.

Klan Oda iz vremena Ode Nobunage (1534-1582) je tvrdio da potiče od Taire, preko Taira no Chikazanea, unuka Taira no Shigemorija (1138-1179).