Klášterec nad Ohří

Klašterec na Ohri (češ. Klášterec nad Ohří, nem. Klösterle an der Eger) je grad u Češkoj Republici, u okviru istorijske pokrajine Bohemije. Klašterec na Ohri je grad u okviru upravne jedinice Ustečki kraj, gde pripada okrugu Homutov.

Klašterec nad Ohrí
Klášterec nad Ohří
Pogled na stari deo Klaštereca na Ohri
Pogled na stari deo Klaštereca na Ohri
Pogled na stari deo Klaštereca na Ohri
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Koordinate: 50°23′N 13°10′E / 50.383°N 13.167°E / 50.383; 13.167
Država  Češka
Pokrajina Ustečki kraj
Vlast
 - gradonačelnik Štefan Drozd
Površina
 - Ukupna 53,8 km²
Visina 320
Stanovništvo (2015.)
 - Grad 14 822
 - Gustoća 276
Poštanski broj 431 51
Službene stranice
www.muklasterec.cz
Karta
Klašterec nad Ohrí na mapi Češke
Klašterec nad Ohrí
Klašterec nad Ohrí

Prirodni uslovi uredi

Klašterec na Ohri se nalazi u severozapadnom delu Češke republike, blizu granice sa Nemačkom - 13 kilometara severozapadno od grada. Grad je udaljen od 110 km severozapadno od glavnog grada Praga, a od obližnjeg Usta na Labi 85 km jugozapadno.

Grad Klašterec na Ohri se nalazi u severnom delu istorijske oblasti Bohemije. Grad se nalazi u dolini reke Ohre, na približno 320 m nadmorske visine. Severno od grada uzdižu se Krušne gore, a južno Lipske gore.

Istorija uredi

Područje Klaštereca na Ohri bilo je naseljeno još u doba praistorije. Naselje pod današnjim nazivom prvi put se u pisanim dokumentima spominje u 1352. godine. Već tada pretežno stanovništvo grada i okoline su Nemci.

1919. godine Klašterec na Ohri je postao deo novoosnovane Čehoslovačke. 1938. godine Klašterec nad Ohri, kao naselje sa nemačkom većinom, je otcepljen od Čehoslovačke i pripojeno Trećem rajhu u sklopu Sudetskih oblasti. Posle Drugog svetskog rata mesni Nemci su se prisilno iselili iz grada u maticu. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan. Posle osamostaljenja Češke došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema sa prestrukturiranjem privrede.

Stanovništvo uredi

Klašterec na Ohri danas ima oko 16.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu stagnira. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Zbirka slika uredi

Spoljašnje veze uredi