Kkot panŭn ch'ŏnyŏ

Kkot panŭn ch'ŏnyŏ (korejski: 꽃파는 처녀; srpskohrvatski: Cvjećarka) je sjevernokorejska revolucionarna opera čije je autorstvo pripisano Kim Il-sungu. Cvjećarka je jedna od "Pet velikih revolucionarnih opera", skupine opera revolucionarne tematike koje zbog svoje tematike i realizacije uživaju kultni status u Sjevernoj Koreji. Djelo je bilo toliko popularno da je pretvoreno u roman te istoimeni film, koji se smatra remek-djelom sjevernokorejske kinematografije.

Kkot panŭn ch'ŏnyŏ
꽃파는 처녀
sh. Cvjećarka
Opće informacije
LibretoKim Il-sung (pripisano)
Jezikkorejski
Žanrrevolucionarna opera]]
Informacije o premijeri
Premijera30. studenog 1972.
Pjongjang, Sjeverna Koreja
Lica
  • Koppun, cvjećarka
  • Chol Yong, njezin brat revolucionar
  • Sun Hui, njezina slijepa sestra
  • Majka
  • Pae, veleposjednik
  • Starac

Cvjećarka govori o mladoj djevojci iz ruralnog dijela Koreje po imenu Koppun, koja svaki dan bere cvijeće u planini kako bi ga mogla prodati i dobiti novca za liječenje bolesne majke i slijepe sestre. Njezin brat Chol Yong je napustio obitelj kako bi sudjelovao u borbi protiv japanske okupacije pod vodstvom Kim Il-sunga. Opera govori o brojnim problemima s kojima se Koppun suočava, a glavni negativac je pohlepni zemljoposjednik kojemu je njezina majka dužna. Nakon što joj majka premine, a zemljoposjednikova žena naredi da joj ubiju sestru, Koppun završi u lancima, međutim tada se vraća Chol Yong i organizira grupu seljana s ciljem rušenja zemljoposjednika.

Službene sjevernokorejske vlasti autorstvo opere pripisuju Kim Il-sungu, mada kineski izvori ozbiljno sumnjaju u ovu tezu. Izvorni dramski predložak je, prema Kimovoj službenoj autobiografiji, nastao još za 1930-ih godina, dok je boravio u zatvoru u Jilinu. Premijerno je izvedena 30. studenog 1972. u Pjongjangu s velikim uspjehom te je i danas na repertoaru sjevernokorejskih kazališta. Iznimnu popularnost opera i film ostvarili su i u Kini, a opera je do danas prikazana u više od 40 zemalja, uglavnom onima Istočnog bloka, ali i u zapadnim zemljama poput Francuske, Italije, Njemačke, Alžira i Japana.