Za ostale upotrebe, v. Poljubac smrti.

Kiss Me Deadly (sh. Poljubi me smrtonosno), na području bivše Jugoslavije poznat pod naslovom Poljubac smrti, koji se ponekad naziva posljednjim klasičnim, ali također smatra i jednim od najznačajnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra film noir.

Kiss Me Deadly
kino-poster
RežijaRobert Aldrich
ProducentRobert Aldrich
ScenarioA. I. Bezzerides
Predložakthe novel Kiss Me, Deadly; autor:
Mickey Spillane
UlogeRalph Meeker
Albert Dekker
Paul Stewart
Juano Hernandez
MuzikaFrank DeVol
FotografijaErnest Laszlo
MontažaMichael Luciano
StudioParklane Pictures
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
18. 5. 1955 (1955-05-18)
Trajanje106 min.
104 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet410.000 $[1]
Bruto prihod726,000 $ (SAD i Kanada)
226.000 $ (druga tržišta)

Predstavlja adaptaciju romana Kiss Me, Deadly Mickeya Spillanea, dijela serije o privatnom detektivu Mikeu Hammeru. Protagonist, čiji lik tumači Ralph Meeker, je losanđeleski privatni detektiv Mike Hammer koji jedne noći pokupi naizgled rastrojenu autrostopericu (čiji lik tumači Cloris Leachman) prije nego što oboje budu oteti od kriminalaca koji će nesretnu djevojku mučiti do smrti. Radnja prikazuje kako Hammer sticajem okolnosti preživljava i uspijeva pobjeći, te nakon toga, ne birajući sredstva, nastoji razotkriti naručitelje otmice, a što će ga odvesti do naučnika (čiji lik tumači Albert Dekker), koji se želi dočepati kutije s tajanstvenim, ali očigledno dragocjenim sadržajem.

Scenarist A. I. Bezzerides je po političkim uvjerenjima bio ljevičar, te je, prema vlastitim riječima, bio toliko zgađen promoviranjem vigilantizma i desničarskom Spillaneovom politikom u originalnom romanu, da je u scenarij unio značajne izmjene, prije svega nastojeći Hammerov lik učiniti što nasilnijim i antipatičnijim. Publici i kritici je, međutim, najviše u oči palo to što se u filmu nikada ne razotkrije sadržaj kutije koja izaziva spletke i krvoproliće, a što se danas navodi kao jedan od klasičnih primjera MacGuffina u popularnoj kulturi. Njen sadržaj se tek sugerira u završnoj apokaliptičkoj sceni filma koja se često tumači kao odraz tadašnje hladnoratovske tjeskobe i straha od sveopćeg nuklearnog uništenja, te koja je ušla u brojne filmske antologije. Kiss Me Deadly je predstavljao prvu govornu ulogu za Cloris Leachman, koja je bila trudna za vrijeme snimanja, a koja će nakon toga ostvariti uspješnu karijeru kao karakterna glumica.

Kiss Me Deadly je poznat i po tome što su mu brojni ugledni filmaši odali počast - prije svega Steven Spielberg u Otimačima izgubljenog kovčega te Quentin Tarantino u filmu Pulp Fiction.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Alain Silver and James Ursini, Whatever Happened to Robert Aldrich?, Limelight, 1995 p 238

Vanjske veze uredi