Kirnja češljasta

Kirnja češljasta (lat. Mycteroperca rubra) riba je iz porodice vučica (lat. Serranidae). To je nova vrsta u Jadranskom moru, prvi put je ulovljena 09.09.2000. godine na nekoliko milja od Dubrovnika. Ima izduženu glavu, donja vilica joj je dulja od gornje, glava joj je velika, tijelo jako i zaobljeno. Smeđe-crvene je boje po leđima i bokovima, trbuh svijetliji. Ponekad ima i svijetlije pjege po tijelu. Može narasti do 144 cm duljine i 49.7 kg težine, iako se vrlo rijetko nađu primjerci veći od 80 cm[1]. Živi na dubinama od 15 do 50 m, a rjeđe i na većim dubinama do 200 m. Živi iznad kamenitih i pjeskovitih dna, većinom nad strmim kamenim obroncima u područjima s jačim strujama, a mlađi primjerci su vrlo česti u lagunama obraslima mangrovim stablima. Kao i ostale kirnje i ova je grabežljivac, hrani se najčešće glavonošcima i ribama. Cijenjena je za prehranu.

Kirnja češljasta
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Infrakoljeno: Gnathostomata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Serranidae
Rod: Mycteroperca
Vrsta: M. rubra
Dvojni naziv
Mycteroperca rubra
Bloch, 1793

Napomena uredi

Iako ova kirnja nije iz roda Epinephelus kao većina kirnji u Jadranu, lovostaj u ljetnim mjesecima vrijedi i za nju (spada u "ostale kirnje").

Rasprostranjenost uredi

Češljasta kirnja najčešće zivi u istočnom dijelu Atlantika od Portugala do juga Angole[2], zalazi i u Mediteran gdje se sve češće hvata.

Izvori uredi

  1. (sh) Kirnja[mrtav link] (riblje-oko.hr)
  2. (en) Mottled grouper (fishbase.org)

Linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kirnja češljasta
 Wikivrste imaju podatke o: Kirnja češljasta