Kirka pruža čašu Odiseju

Kirka pruža čašu Odiseju
John William Waterhouse, 1891.
ulje na platnu , 149 × 92 cm
Oldham, Galerija Oldham

Kirka pruža čašu Odiseju (eng. Circe Offering the Cup to Ulysses), ulje na platnu engleskog prerafaelitskog slikara Johna Williama Waterhousea koji je poznat po svojim slikama s tematikom iz grčke mitologije i književnosti.

Slika je nastala 1891. godine a inspirirana je grčkom čarobnicom Kirkom na čijem otoku se našla Odisejeva družina u potrazi za hranom i vodom.[1] Sam Odisej poslao je 23 mornara da istraže otok te su naišli na Kirku koja im je ponudila hranu koja je bila otrovana njezinim magičnim napitcima.[1] Ta hrana ih je pretvorila u svinje dok je Euriloh jedini pobjegao i upozorio Odiseja.[1] Neustrašivi Odisej odlazi po svoje ljude a na putu ga presreće Hermes te ga savjetuje da nađe posebnu biljku koja će ga čuvati od Kirkinih napitaka.[1] Nakon što se Odisej pokazao otpornim na njene napitke, uperio je nož prema Kirki koja se odmah predaje te vraća njegove mornare u ljudsko obličje.[1]

Djelo se danas nalazi u galeriji Oldham u istoimenom gradu dok ju je muzej ustupio za izložbe u Kini.[2]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Circe Offering the Cup to Ulysses
  2. „Oldham Stories: Encounters with our Collections”. Arhivirano iz originala na datum 2015-02-03. Pristupljeno 2015-07-07.