Za ostala značenja, vidi Kinoa (razvrstavanje).

Kinoa (španski: quinua, od kečuanskog kinwa) je usjev nalik žitaricama pa se prije svega gaji zbog jestivog sjemenja. To je zapravo pseudocerealija jer ne pripada familiji trava (Poaceae). Kao pripadnica familije Amaranthaceae srodna je npr. cikli, špinatu i kotrljajućem korovu.

Kinoa
Naučna klasifikacija
Carstvo: Biljke
Red: Caryophyllales
Porodica: Amaranthaceae
Potporodica: Chenopodioideae
Rod: Chenopodium
Vrsta: C. quinoa
Dvojni naziv
Chenopodium quinoa
Willd.

Pregled uredi

 
Žlica sirove kinoe

Kinoa je pripitomljena prije nekih tri do četiri tisuće godina u regionu Anda (Ekvador, Bolivija, Kolumbija, Peru); arheologija pokazuje da su je stočari koristili prije pet do sedam milenija[1]. Na kečuanskom jeziku biljka je nazvana kinwa ređe Qin-wah, odakle je potekao i španski naziv quinua.

Hranljivi sastav kinoe je veoma dobar u poređenju s uobičajenim žitaricama. Ona sadrži esencijalne aminokiseline poput lizina i solidnu količinu kalcija, fosfora i željeza.

Omotač zrnevlja sadrži gorke saponine tako da se on mora ukloniti. Zrnevlje se kuha isto kao riža i može se koristiti u raznim jelima. I lišće kinoe se jede kao lisnato povrće (npr. amarant, blitva...), ali zeleniš od kinoe se ređe prodaje.

Takođe pogledati uredi

Reference uredi

  1. Kolata, Alan L. (2009). „Quinoa”. Quinoa: Production, Consumption and Social Value in Historical Context. Department of Anthropology, The University of Chicago. 

Šablon:Žitarice