Kinetoskop

(Preusmjereno sa stranice Kinetoscope)

Kinetoskop (engleski: Kinetoscope) je bio rani uređaj za prikazivanje filmova. Zamišljen je za prikazivanje filmova jednom gledatelju, koji ih je promatrao kroz otvor na vrhu uređaja. Bio je prvi uređaj koji je koristio perforiranu filmsku vrpcu sa statičkim snimkama kako bi stvorio iluziju njihovog pokreta, a što je sve do pojave video tehnologije bio osnovni metod prikazivanja pokretnih slika. Kao koncept ga je prvi put opisao američki poduzetnik i pronalazač Thomas Edison 1888. godine, a u praktičnom smislu ga je razvio njegov zaposlenik William Kennedy Laurie Dickson između 1889. i 1892. Dickson i njegov tim u Edisonovoj laboratoriji su također razvili i Kinetograf, inovativnu filmsku kameru sa rotirajućim kapcima, koju su koristili prvu za snimanje eksperimentalnih, a potom i komercijalnih filmova.

Pogled na unutrašnjost kinetoskopa sa rupom za gledanje na vrhu

Kinetoskop je ušao u komercijalnu upotrebu 14. aprila 1894. kada je u New Yorku održano prvo prikazivanje uz korištenje deset uređaja. Njegova pojava je imala značajan uticaj na dalji razvoj filmske tehnologije, velikim dijelom i zbog Edisonove odluke da ne podnosi patente iuzvan američkih granica, što su iskoristili ne-američki filmski pioniri kako bi usavršili Edisonovu tehnologiju. Godine 1895. je Edison uz Kinetoskop uveo i Kinetofon, odnosno uređaj koji je Kinetoskop trebao sinkronizirati sa cilindričnim fonografom. Taj pokušaj nije zaživio, a vrlo brzo se ispostavilo kako su projekcije filmova na vanjski ekran, koji Edison ispočetka nije smatrao financijski isplativim, daleko popularnije kod publike nego gledanje pojedinačnih uređaja. Edison je bio prisiljen napustiti Kinetoskop, iako će njegovi kasniji sistemi filmske projekcije koristiti isto ime.

Vanjske veze uredi

  Wikimedia Commons ima još multimedijalnih datoteka vezanih za: Kinetoskop

Filmovi za Kinetoskop uredi

  • Edison National Historic Site: Blacksmith Scene (1893), Sandow (1894), Serpentine Dance (ca. 1894–95), Edison at Work in His Chemistry Lab (n.d.). Note that The Kiss (1896) was shot not for the Kinetoscope but for Vitascope projection.
  • Library of Congress: twenty-five films from 1891 through 1895