Kilon (u nekim izvorima Cilon, Cylon ili Kylon) bio je atenski plemić koji je pokušao osvojiti vlast u svom gradu 632. pne., a što se smatra prvim pouzdano datiranim događajem u atenskoj historiji.

Kilon je uživao ugled u Ateni kao jedan od pobjednika Olimpijskih igara. Nakon što se oženio za kći Teagena, tiranina u susjednoj Megari, uz njegovu je pomoć pokušao osvojiti grad. Prije toga mu je proročište u Delfima savjetovalo da Atenu osvoji za vrijeme Zeusovog festivala, a Kilon je shvatio da to mora učiniti za vrijeme Olimpijskih igara.

Međutim, državni udar nije uspio i Kilon se zajedno s pristašama bio prisioljen skloniti u Atenin hram na Akropoli. Odatle su Kilon i njegov brat uspjeli pobjeći, ali ne i pristaše, koje su opkolili vojnici atenskih devet arhonta. Prema Plutarhu i Tukididu (1.126), arhonti su ih nagovorili da napuste hram i da im se sudi, uz obećanje da će im biti pošteđen život.

Kako bi bili potpuno sigurni, optuženi su se konopom vezali za statuu Atene i otišli na suđenje, smatrajući kako će biti pod zaštitom boginje te da ih se nitko neće usuditi ubiti. Tokom puta je konopac (prema Plutarhu) pukao. Atenski arhonti na čelu s Megaklom su to shvatili kao znak da se boginjao odrekla svojih štićenika, te su ih dali sve kamenovati na smrt (s druge strane Herodot, 5.71, i Tukidid, 1.126, spominju samo da je Kilon bio ubijen nakon što su ga bili uvjerili da neće biti ubijen).

Megaklo i njegov genos, Alkmeonidi, su nakon toga istjerani iz grada jer su prekršili zakone koji priječe ubijanje osoba pod zaštitom boginje. Alkmeonidi su nakon toga bili kažnjeni mijazmom ("ljaga"), koju su naslijedile i ostale generacije, čak i kada im je genos ponovno preuzeo kontrolu nad Atenom.

Izvori uredi

  • Pomeroy, S.; & Burstein, S (2004). A Brief History of Ancient Greece. Oxford University Press. ISBN 0-19-515681-1