Kiborg (skraćenica za "kibernetski organizam") je biće koje istodobno ima i organske i biomehatroničke dijelove tijela. Termin su 1960. skovali Manfred Clynes i Nathan S. Kline.[1]

RoboCop je jedan od najpoznatijih filmskih kiborga

Pojam kiborga se često miješa sa sličnim pojmovima (bionika, biorobot ili android). Primjenjuje se na organizam koji je obnovio neku funkciju ili povećao sposobnosti nakon integracije sa nekom vrstom umjetne sastavnice; također se primjenjuje na organizam koji je obnovio neku funkciju ili povećao sposobnosti nakon integracije sa nekom vrstom tehnologije koja se oslanja na feedback.[2] Iako se kiborzima smatraju sisavci, teoretski bi mogli biti bilo koji organizmi.

D. S. Halacy je u Cyborg: Evolution of the Superman 1965. godine napisao uvod u kojem je govorio o "novoj granici" koja "nije samo svemir, nego nova vrsta odnosa između unutrašnjeg i vanjskog svemira – mosta između tvari i uma."[3]

Izvori uredi

  1. Cyborgs and Space, in Astronautics (September 1960), by Manfred E. Clynes and American scientist and researcher Nathan S. Kline.
  2. Carvalko, Joseph (2012). The Techno-human Shell-A Jump in the Evolutionary Gap. Sunbury Press. ISBN 978-1-62006-165-7. 
  3. D. S. Halacy, Cyborg: Evolution of the Superman (New York: Harper and Row Publishers, 1965), 7.