Han Tengri ili Kan Tengri (na Ujgurskom znači "Gospodar duhova" ili "Gospodar neba", a na turskom "Vladar nebesa" ili "Vladar Tengri (bog neba)") je planina iz planinskog lanca Tien Šan. Nalazi se na granici Kirgistana, Kazahstana i Kine, istočno od jezera Ysyk-Köl. Geološka visina joj je 6995 m.n.v. a sa glečerskom kapom dostiže 7010 m.n.v. Zbog toga se u planinarskim krugovima, uključujući kriterije za sovjetsku nagradu Snežni leopard, smatra vrhom od 7000 metara. Poznata je još i kao: Khan Tangiri Shyngy, Kan-Too Chokusu, Pik Khan-Tengry, Hantengri Feng.

Han Tengri u zalazak Sunca

Han Tengri je druga najviša planina u okviru Tien Šana, prevazilazi je samo Džengiš Čokusu (7439 m), nekoliko kilometara južnije. U Kazahstanu je najviši vrh a u Kirgistanu treći, posle Džengiš Čokusua i Vrha nezavisnosti na Pamiru (7143 m).

Odlike uredi

Han Tengri je masivna mramorna piramida, pokrivena snegom i ledom. U zalazak sunca mermer sija crvenilom, zbog čega je Kazasi zovu "Kan Tau" (krvava planina). Smešten odmah preko puta glečera Južni Ingelček (ili Inilček), 16 km severno od Džengiš Čokusua, prvo se za Han Tengri mislilo da je najviši vrh Tien Šana, zbog njegovog dramatičnog oblika — za razliku od Džengiša koji deluje zdepastije. Han Tengri je najviši vrh u krajnjem delu podlanca Tengri Tag, poznatom i kao Mustag, u kome se nalaze i vrhovi Čapajeva i Gorkog. Anatolij Bukrejev je smatrao Han Tengri za valjda najlepši vrh na svetu, zbog njegovih geometrijskih grebena i simetrije.

Istorija uredi

 
Bazni kamp Južni Inilček na 4000 m.n.v. na južnoj moreni glečera, gledajući na severozapad prema Vrhu ("piku") Čapajeva i Han Tengriju u daljini

Iako je 450 metara niži od svog južnog suseda, verovalo se da je Han Tengri najviši vrh u gorju, sve dok 1946. nije otkriven Džengiš Čokusu.

Semenov je 1847. bio prvi Evropljanin koji je video lepu panoramu Tengri Taga i njegov najlepši vrh, kolosalni Han Tengri.[1]

Ukrajinski tim Mihaila Pogrebeckog se 1931. prvi popeo na vrh, s juga, duž zapadnog grebena. Kuzminov tim se 1964. prvi popeo sa severa. Han Tengri je bio jedan od pet vrhova na koji se sovjetski planinar morao popeti da bi dobio prestižnu nagradu Snežni Leopard. Na njemu se 2004. dogodila tragedija — velika lavina je ubila više od tuceta planinara na najpopularnijoj stazi.

Fusnote uredi

  1. Semenov, Petr Petrovitch. Travels in the Tian'-Shan' 1856-1857. Trans. by Liudmila Gilmour, Colin Thomas and Marcus Wheeler. Edited and annotated by Colin Thomas, pp. 180, 184-185. The Hakluyt Society, London. (1998). ISBN 0-904180-60-3.

Eksterni linkovi uredi

(na engleskom)