Key Largo (film)

Otok Largo (eng. Key Largo) je kriminalistički film Johna Hustona s Humphreyjem Bogartom, Edwardom G. Robinsonom, Lauren Bacall, Lionelom Barrymoreom i Claire Trevor. Bio je to četvrti i posljednji film filmskog i bračnog para Bogart-Bacall. Trevor je 1949. osvojila Oscara kao najbolja sporedna glumica.

Key Largo
kino-poster
RežijaJohn Huston
ProducentJerry Wald
ScenarioMaxwell Anderson (drama)
Richard Brooks
John Huston
UlogeHumphrey Bogart
Edward G. Robinson
Lauren Bacall
Lionel Barrymore
Claire Trevor
MuzikaMax Steiner
FotografijaKarl Freund
MontažaRudi Fehr
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
16. 7. 1948 (1948-07-16)
Trajanje101 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod8,125,000 US$[1]

Film je adaptiran prema kazališnom komadu Maxwella Andersona iz 1939., ali u stvarnosti nema puno veze s njim, iako se Andersonovo ime pojavljuje na špici.

Radnja uredi

Frank McCloud (Bogart) posjećuje mali učmali hotel na Otoku Largo koji vode obogaljeni James Temple (Barrymore) i njegova snaha Nora (Bacall), udovica Frankova prijatelja iz Drugog svjetskog rata. Hotel su privremeno zauzeli zloglasni gangster u bijegu Johnny Rocco (Robinson) i njegova banda.

Frank je isprva ravnodušan prema situaciji, ali Roccovo držanje prema svojoj ljubavnici alkoholičarki Gaye (Trevor) i njegova umiješanost u ubojstvo dvojice lokalnih Indijanaca i policajca uvjeravaju Franka da Rocco mora biti zaustavljen. Njegova šansa dolazi kad Rocco prisiljava Franka da upravlja brodom kojim banda namjerava pobjeći na Kubu. Na moru, bez taoca za koje bi se morao brinuti, Frank ubija sve članove bande, jednog po jednog, Rocca na kraju. Nakon toga se vraća Nori.

Glumci uredi

Razlike od predstave uredi

U kazališnom komadu, gangsteri su meksički banditi, a u pitanju je Španjolsko-američki rat, dok je Frank dezerter koji na kraju umire.

Produkcija uredi

Prema IMDb-u, film je navodno u potpunosti snimljen u samo 78 dana u studiju Warner Brosa, osim uvodnih scena na Floridi. Druga verzija priče kaže kako je sniman na lokaciji u Karipskom klubu na Otoku Largo u južnoj Floridi.

Robinson je u prethodnim filmovima uvijek imao veći status od Bogarta. U ovom, Robinsonovo ime je postavljeno desno od Bogartova, ali se na posteru nalazi malo iznad, kao i u uvodnoj špici, što indicira Robinsonov skoro jednaki status. Robinsonova slika bila je i veća i postavljena u sredini postera.

Scene uragana koji odgađa bijeg bande je zapravo snimka preuzeta iz melodrame Night Unto Night s Ronalodm Reaganom koja je snimljena iste godine u produkciji Warner Brosa.

Izvori uredi

  1. The Numbers, Key Largo domestic box office results.

Vanjske poveznice uredi