Kelly McGillis

(Preusmjereno sa Keli Makgilis)
Kelly McGillis
glumica
Biografske informacije
Rođenje Kelly Ann McGillis
9. jul 1957. (1957-07-09) (dob: 63)
Newport Beach, California, SAD
Supružnik Boyd Black (1979–1981)
Fred Tillman (1989–2002)
Melanie Leis (2010 -)
Profesionalne informacije
Zanimanje glumica

Kelly Ann McGillis (Keli Mekgilis - rođena 9. jula, 1957.) je američka glumica, najpoznatija po ulogama u filmovima Witness, za koju je bila nominovana za Zlatni globus, Top Gun i The Accused.

BiografijaUredi

McGillis je završila dramu na Juilliardu, 1983. godine, ubrzo nakon čega je počela da dobija uloge. Uloga koja ju je izdvojila od ostalih bila je u filmu Witness sa Harrison Fordom, za koji je dobila nominaciju za Zlatnu globus.

Njena naredna značajna uloga bila je instruktorka letenja u filmu Top Gun sa Tomom Cruiseom i Val Kilmerom. Nakon filma The Accused, 1988. godine, pojavila se u Cat Chaser sa Peter Wellerom. Ovaj film je veoma mrzela i zbog njega je prekinula da se bavi svojom karijerom.[1] McGillis se pojavila u desetak uloga na televiziji i filmu tokom 1990-ih pre nego što je napravila pauzu u glumi od nekoliko godina.[2]

Godine 2004, glumila je u predstavi The Graduate ulogu Mrs. Robinson, putujući po Sjedinjenim Državama. Na televiziji je počela ponovo da snima tek 2006. Godine 2007. pridružila se seriji The L Word u njenoj petoj sezoni.

Privatni životUredi

McGillis se udavala dva puta, oba puta za muškarce, najpre 1979. godine sa Boydom Blackom, od kopga se razvela 1981. godine. Zatim se venčala sa Fredom Tillmanom, 1989. godine sa kojima ima dve čerke, Kelsey i Sonoru. Njih dvoje su se razveli 2002. godine.

Godine 1982. McGullis je napadnuta i silovana u svojoj kući.[3] Ovo iskustvo je uticalo na njen rad na filmu The Accused, gde je advokatkinju Jodie Foster. McGillis je najpre ponuđena uloga žrtve silovanja u filmu, ali je odbila ulogu smatrajući da bi bila isuviše nalik na njeno lično iskustvo. Uloga je otišla Jodie Foster, koja je za nju osvojila Oscar.

Nakon dugogodišnjih glasina u vezi sa njenom seksualnom orijentacijom, McGillis se outovala kao lezbejka aprila 2009. godine u intervjuu za SheWired.com, LGBT sajt[4][5][6] U intervjuu je rekla da je njen proces coming outa trajao od njene dvanaeste godine i da je dugo bila ubeđena da je bog kažnjava zbog homoseksualnosti.[4][5][6]

McGillis i njena dugogodišnja devojka, Melanie Leis su se venčale septembra, 2010. godine.[7]

FilmografijaUredi

McGillis trenutno snima dokumentarnu dramu o ženama koje su se izborile sa kancerom, 1 a Minute u kojoj učestvuju Olivia Newton-John, Namrata Singh Gujral, Jaclyn Smith, Melissa Etheridge, William Baldwin, Daniel Baldwin, Mumtaz, Diahann Carroll i Priya Dutt.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi