Koordinate: 37° 40′ S.g.š., 26° 19′ I.g.d.

Kea ili Cia (grčki gr: Κέα) je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde čini zasebnu opštinu.

Kea (Κέα) ili Cia
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Joulis
Površina 128,9 km²
Najviši vrh - (560 m)
Broj stanovnika 2.417 st. (2001)

Prirodni uslovi uredi

 
Grad Ios
 
Predeo na Kei

Kea je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine. NJena posebnost (i značajna povoljnost) je to što je od svih ostrva Kiklada najbliža kopnu - svega 15ak istočno od južne Atike. Prestonica Atina je na svega 60 km udaljenosti. Najbliže okolno ostrvo je Kitnos 10 km ka jugu. Ostrvo je srednje razuđeno i planinsko u većem delu.

Kea spada u ostrva Kiklada koja su položena bliže kopnu, što daje više podzene vode Kei i time nadomešćuje nedostatak vode usled sušne sredozemne klime. I pored toga Kea je dobrim delom sušna i kamenita, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju maslina i vinova loza.

Istorija uredi

Za Keu, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Iza Kikladske civilizacije su danas ostale brojne figurine-idoli, vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke Kea je bila jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke.

Posle toga ostrvom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija, kada je na ostrvu podignuto mnogo crkava, što govori o procvatu tadašnje ostrvske privrede. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju dugo, do 1527. g., kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Kee je bilo uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, pa je ostrvo ono je odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo na Kei su Grci. Kea spada u ređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada, ali je blizina prestonice Atine i razvoj vikend-turizma doprineo naglom prosperitetu ostrva tokom poslednje dve decenije. Ovo je uzrokovalo skok stanovništva za oko 50%.

Glavno mesto ostrva, grad Joulis ili jednostavnije Hora ("središte") se nalazi u sredini ostrva, na vrhu brda, i udaljen od mora, a razlog ovome su nekadašnji napadi gusara, koji su napadali naselja na obali. Zbog toga je ovo mesto posebno slikovito i turistički privlačno.

Privreda uredi

Privreda Kee se zasniva na turizmu (najviše vikend-turizam Atinjana) i pomorstvu, a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline).

Eksterni linkovi uredi