Keti Grifin (engl. Kathy Griffin; 4. novembar 1960) je američka glumica i komičarka.

Kathy Griffin
Griffin na medijskoj turneji Television Critics Association 2015.
Griffin na medijskoj turneji Television Critics Association 2015.
Ime po rođenju Kathleen Mary Griffin
Rođen/a 4. 11. 1960. (1960-11-04) (dob: 63)
Oak Park, Illinois
Medium
Državljanstvo američka
Godine aktivnosti 1980–
Žanrovi
Tema/e popularna kultura
Uticaji od
Uticao/la na Amy Schumer
Suprug/a/zi/ge Matt Moline (v. 2001 —  r. 2006)
Vanbračni partner/ka/i/ke Randy Bick (2012 (2012)—present)[1][2]
Web-stranica kathygriffin.net

Rođena je u Čikagu (Ilinois), ali se 1978. preselila u Los Anđeles gde je studirala dramu na Pozorišnom i filmskom institutu Lija Strasberga i postala članica improvizacione komičarke trupe The Groundlings. Grifinova je devedesetih počela da se bavi stendap komedijom i igrala je epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija, među kojima se ističe sporedna uloga u sitkomu Nepredvidiva Suzan u kome je nastupala od 1996. do 2000.

Svetsku slavu stekla je sa rijaliti šou emisijom Keti Grifin: Moj život na D listi (2005–2010), koja je dostigla veliku gledanost i donela joj dve nagrade Emi. Grifinova je izdala šest komičarskih albuma, koji su bili nominovani za nagradu Gremi. Sa svojim prvim albumom For Your Consideration iz 2006. postala je prva žena čiji se debitantski album našao na vrhu Bilbordove liste komičarskih albuma. Godine 2009. objavila je autobiografiju Official Book Club Selection: A Memoir According to Kathy Griffin koja se našla na vrhu liste bestselera Njujork tajmsa.

Grifinova je snimila brojne stendap specijale za Ejč-Bi-Ou i Bravo. Godine 2011. postala je prva komičarka koje je snimila četiri televizijska specijala u istoj godini. Grifinova je takođe aktivistkinja za LGBT prava, podržava istopolni brak i protivnica je politike Ne pitaj, ne pričaj. Njen stil komedije nastao je pod uticajem Džoun Rivers i Dona Riklsa i poznata je po svom kontroverznom pristupu temama kao što su poznate ličnosti, religija i seksualnost. Nakon šest uzastopnih nominacija za Gremi u kategoriji Najbolji komičarski album, osvojila je ovu nagradu 2014. i time postala treća žena (nakon Lili Tomlin i Vupi Goldberg) koja je dobila ovo priznanje.

Izvori uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi