Kassandra (telenovela)

Kassandra
Scenario Delia Fiallo
Režija Grazio D'Angelo
Olegario Barrera
Nastupaju Coraima Torres
Osvaldo Rios
Henry Soto
Zemlja porijekla  Venezuela
Jezik/ci španski
Broj sezona 1
Broj epizoda 150
Produkcija
Producent(i) Alberto Giarrocco
Trajanje 60 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanal RCTV
Originalno prikazivanje 8. oktobar 1992. – 16. april 1993.

Kasandra (šp. Kassandra) je venecuelanska telenovela produkcijske kuće RCTV, originalno snimana tokom 1992. i 1993. Predstavljala je rimejk venecuelanske telenovele Peregrina iz 1973. koja je kasnije nekoliko puta obrađena - pod naslovom Zingara u Argentini, Peregrina u Meksiku i kao La muchacha de circo u samoj Venecueli. U Srbiji prikazivana je prikazivana tokom 1997. na Trećem kanalu RTS-a, a nakon toga u BiH na lokalnim televizijama (v. dolje).

SinopsisUredi

Putujući cirkus dolazi u Karakas, a jedna članica trupe se porađa, ali umiru i ona i njena beba. U isto vreme, Andreina Aroča, kćerka bogatog veleposednika, rađa devojčicu i takođe umire na porođaju. Njena maćeha Herminija, ambiciozna i beskrupulozna žena, ima blizance iz prvog braka i želi da oni sve naslede. Zbog toga uz pomoć verne sluškinje uzima mrtvorođenče i podmeće ga kao dete svoje pastorke, a njenu bebu odvodi u cirkus.

Sledećeg dana cirkus napušta grad i Andreinina kćerka odlazi sa njima. Posle dvadeset godina cirkus ponovo dolazi u Karakas. Kasandra je sada prelepa mlada žena koju su obećali zgodnom bacaču noževa po imenu Randu. Međutim, ona upoznaje Luis Davida, jednog od Herminijinih sinova i oni se zaljubljuju jedno u drugo. Igrom slučaja, on mora da napusti grad i kada njegov blizanac Ignasio sazna da je Kasandra pravi naslednik bogatstva Aroča, odlučuje da je oženi.

U noći nakon venčanja, on biva misteriozno ubijen, a da Kasandra to i ne zna. Luis David se vraća. Odlučuje da pronađe ubicu svog brata i preuzima njegov identitet. Sumnja pada na mladu udovicu, koja ni ne sluti šta se dešava ...

ZanimljivostiUredi

  • Serija je postigla veoma veliki uspeh u celom svetu, a jedan od najvećih u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rusiji.
  • Glumci Koraima Tores i Henri Soto posetili su Srbiju nakon završetka serije.
  • Telenovela je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavaniji TV proizvod na španskom jeziku – prikazana u 182 zemlje.
  • Koraima Tores je imala 17 godina kada je snimala seriju. Na promociji serije u Bosni i Hercegovini, leta 1997., umalo nije ubijena od strane jednog obožavaoca. Sudeći po njemu, hteo je da „oslobodi Kasandru svih bola i patnji“.
  • U Bosni i Hercegovini je telenovela prikazivana nedugo posle završenog rata, odnosno ilegalno, bez kupljenih prava. Nakon što je zbog toga skinuta s programa ljudi su počeli da protestuju. Amabasada BiH je zamolila Venecuelu da dobiju preostale epizode serije. Posle molbe i imajući u vidu situaciju u kojoj se zemlja nalazila televizijska stanica RCTV je poklonila telenovelu građanima BiH, koji su to dočekali sa velikom radošću.
  • Kasandra je bila prva venecuelanska telenovela prikazana u Japanu (1996.) sa velikim uspehom, koji nije mogla da prevaziđe serija -{Pura sangre}- iste produkcijske kuće emitovana dve godine kasnije.

UlogeUredi

Glumac Uloga
Koraima Tores Kasandra
Andreina Aroča
Osvaldo Rios Ignasio Kontreras
Luis David Kontreras
Xenri Soto Randu
Raul Ksikes Alfonso Aroča
Karmensita Padron Ofelija Alonso
Nuri Flores Erminija Aroča
Esperansa Magaz Dorinda
Karlos Areaza Tomas
Aleksandar Milić Matijas Osorio
Loli Sančez Rosaura Osorio
Hilen Rodrigez Lilija Rosa Alonso
Ivan Tamajo Ektor Kintero
Fernando Flores Simon
Veronika Kortez Jarisa
Huan Frankis Marselino
Erika Medina Isabel Čabela
Rafael Romero Glinka
Sesilija Viljareal Hema Salazar
Roberto Mol Manrike Alonso
Mimi Sils Elvira Alonso
Manuel Eskolano Roberto Alonso
Migel de Leon Ernesto Ranhel
Saul Martinez Doktor
Neli Prigorjan Veruška
Pedro Duran Kalunga
Eduardo Gadea Perez Sudija
Margarita Hernandez Norma De Kastro
Feliks Landaeta Karion
Hose Oliva Olivera

Eksterni linkoviUredi