Kaskadske planine

Kaskadske planine su planinski masiv na severozapadu Sjedinjenih Američkih Država i jugozapadnoj Kanadi, dugačak oko 1,130 km. Planine se prostiru od severne Kalifornije preko Oregona i Vašingtona u Britansku Kolumbiju u Kanadi. Od Tihog okeana su udaljene oko 160 do 240 kilometara. Svojim položajem menjaju klimatske uslove na zapadu Sjeverne Amerike. Sprečavaju prodore vlažnih vazdušnih masa sa Pacifika, što dovodi do smanjenja količine padavina na istočnim stranama planinskog lanca. Usled toga, zapadne padine planina su pod gustim šumama dok je istočni deo uglavnom polusuv sa niskim travama i zakržljalim žbunjem. Kaskadske planine sadrže mnogo jezera i reka koje se koriste za proizvodnju električne energije.

Geologija uredi

Kaskadske planine su imale složenu geološku istoriju. One su formirane na kraju Pliocenske epohe, ali je njihov izgled kasnije bio znatno izmenjen vulkanskom i glečerskom aktivnošću. Danas su ove planine jako popularne među turistima zbog svojih prirodnih lepota. U njima se takođe nalazi i nekoliko velikih i najpoznatijin Nacionalnih Parkova.

Najviši vrhovi:

Država Washington:

Država Kalifornija:

Država Oregon:

Deo lanca koji se prostire u Kanadsku državu Britanska Kolumbija nema značajnih vrhova, najviše se uzdižu do oko 2.440 m.

Eksterni linkovi uredi