Kasivelaun (latinski: Cassivellaunus, 1. vijek pne.) je biobritski kral, poznat po tome što je godine 54. pne. vodio otpor Cezaru prilikom njegovih pohoda na Britaniju, odnosno kao prva osoba u historiji Britanije kojoj je zabilježeno ime.

Primarni izvor o Kasivelaunu je Cezarov Galski rat u kome se opisuje kao najratoborniji od svih britskih poglavica. Godine 56. ili 55. pne. je uspio svrgnuti i ubiti poglavicu Trinovanta (koga neki izvori opisuju po imenu Imanuencije, najmoćnijeg od svih britskih plemena. Imanuencijev sin Mandubracije je pobjegao u Galiju i zamolio Cezara za pomoć. Prilikom drugog pohoda Cezar je uspio prijeći rijeku Thames i natjerati Kasivelauna da se skloni u skriveno uporište u današnjem Wheathampsteadu. Cezar je uz pomoć britskih saveznika uspio locirati to mjesto i staviti ga pod opsadu. Kada je pokušaj deblokade od strane Lugotoriksa razbijen, Kasivelaun se predao te uz posredovanje galskog poglavice Komija pristao vratiti Mandubracija na prijestolje, dati taoce i Rimljanima platiti danak. Cezar se nakon toga povukao na drugu stranu La Manchea, a rimska vojska više nije kročila na britansko tlo sljedećih 97 godina.

Kasivelaun je kasnije postao britanski nacionalni heroj, pa se spominje u srednjovjekovnoj kronici Historia regnum Britanniae kao Cassibelanus, dok je u velškoj mitologiji poznat kao Casswallawn, sin Beli Mawra.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
--
Kralj Katuvelauna
Slijedi:
Tasciovanus
Prethodi:
Lud
Legendarni kraljevi Britanije
Slijedi:
Tenvantius