Karton siti

(Preusmjereno sa stranice Kartonsko naselje)

Karton siti je bespravno podignuto, nehigijensko naselje ispod mosta Gazela u Beogradu. Stanovnici ovog naselja su gotovo isključivo Romi među kojima ima i dosta izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije. U naselju ima 294[1] porodice i oko 4.000 stanovnika[2] koji žive u oko 800 "objekata".

Pogled na Karton siti sa mosta Gazela

Prostire se delimično u blokovima 18 i 18a, između Savskog nasipa i ulice Vladimira Popovića sa jedne strane i naselja Staro Sajmište i Starog železničkog mosta sa druge strane.

Kao što ime sugeriše jedan od osnovnih materijala korišćenih u izgradnji objekata u naselju je karton. Naselje je bez vode, kanalizacije i struje. Stanovnici ovog naselja se snabdevaju električnom energijom sa jednog stuba javne rasvetle te struje u naselju ima samo noću tj. kada gradska rasvetla radi. Tokom prethodnih zima je par puta izbio požar u naselju usled preoterećenja kabla kojim se dovodi struja (veliki broj grejalica iako u zajednici postoji dogovor da se one ne koriste).

Tipična porodična "kuća" u karton sitiju

Kao potpun kontrast ovom naselju sa druge strane mosta se nalaze Sava centar, Interkontinental i Hajat

Stanovništvo se uglavnom izdržava skupljanjem sekundarnih sirovina (najviše kartona, papira i metala). Nažalost stanovnici nemaju gde da skladište prikupljen materijal te je on rasut po celom naselju što izazova dodatne probleme.

Raseljavanje uredi

Prvi pokušaj raseljavanja stanovnika ovog naselja se desio 2006. godine, ali su se stanovnici bloka 45 samoinicijativno organizovali i svakodnevno održavali proteste negodojući zbog odluke gradskih vlasti da Romi iz ovog naselja postanu njihove nove komšije. Tada je odluka o raseljavanju odložena dok se ne spremi bolji plan.

Tokom avgusta 2007. počeo je popis stanovništva kao prvi korak u zbrinjavanju žitelja ovog dela Beograda. Do kraja projekta većina stanovnika Karton sitija bi trebalo da dobiju adekvatan smeštaj i priliku za zaposlenje bar jednog člana porodice.

Izvori uredi