Karta Vinlanda je po mnogima karta sveta iz XV veka urađena na osnovu karte iz XIII veka na kojoj se pored Afrike, Azije i Evrope pored Grenlanda vidi i deo Severne Amerike do kojeg su prvi došli Vikinzi i nazvali ga Vinland. U karti je upisano da su Vikinzi posetili Vinland jošu XI veku, znatno pre nego što je Kolumbo otkrio Ameriku. Do danas nije pouzdano utvrđeno da li je karta autentična ili je samo izuzetno dobar falsifikat.

Karta Vinlanda.

O postojanju mape je šira javnost prvi put saznala 1957. tri godine pre otkrića Vikinške nasobine u Njufoundlendu. Za univerzitet Jel je otkupio Pol Melon. Jel je i dalje u posedu karte no, univerzitet više ne tvrdi da je karta originalna već da to pitanje eksperti treba još da razmotre.

Autentičnost uredi

Starost karte, odnosno materijala na kojem je nacrtana je zahvalujući analizi starosti pomoću izotopa C14 utvrđena i sa velikim stepenom sigurnosti se može reći da je ona nastala između 1423. i 1445. Isto se ne može reći za mastilo kojim je mapa nacrtana. Po nekim analizama, mastilo sadrži materijale kojima čovečanstvo raspolaže tek od 1920.[1]

Sa druge strane mnogi stručnaci koji su sproveli sopstvene analize, iako ne poriču da upotrebljeno mastilo sadrži i moderne materijale objašnjavaju kako je karta mogla biti kontaminirana i da je je ona zapravo autentična.

U prilog skepticima ide i činjenica da je Grenland verno predstavljen, iako on nije bio oploveljen sve do modernog doba, pa se stoga postavlja pitanje kako je autor karte znao da je Grenland ostrvo i još važnije kako je znao tačno njegove konture.

Izvori uredi

  1. Donahue, D. J.; Olin, J. S.; Harbottle G. (2002). „Determination of the Radiocarbon Age of Parchment of the Vinland Map”. Radiocarbon 44: 45-52. Arhivirano iz originala na datum 2006-09-15. Pristupljeno 2021-08-29. 

Vanjske veze uredi