Karl Schmidt-Rottluff

(Preusmjereno sa stranice Karl Šmit Rotluf)

Karl Šmit-Rotluf (nem. Karl Schmidt-Rotluff, Rotluf, Kemnic, 1884Berlin, 1976) je bio nemački slikar i grafičar jedan od glavnih predstavnika ekspresionizma. Godine 1905. u Drezdenu umetničku grupu Most.

Biografija uredi

Karl Šmit rođen je u mestu Rotluf kod Kemnica i od 1905. godine prozvao se Šmit- Rotluf. Sedmog juna 1905. godine osnovao je u Drezdenu umetničku grupu Most („Die Brücke“) sa studentima arhitekture Ernst Ludvig Kirhnerom, Fricom Blejem i Erihom Henkelom. Novembra iste godine organizovao je izložbu grupe u Lajpcigu.

U početku je Karl Šmit Rotluf bio pod uticajem impresionizma. Za motive je uzimao severonemačke i skandinavske pejzaže. Godine 1911. preselio se u Berlin. U to vreme su veliki prostor u njegovim delima zauzele geometrijske forme. Nacisti su 1937. godine konfiskovali 608 radova Šmit Rotlufa iz muzeja i označili ih kao degenerisanu umetnost (Entarten Kunst). Posle Drugog svetskog rata postao je 1947. profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Berlinu. Posvetio se sa posebnim afinitetom motivima kao što su zimski pejzaži i, u kasnijoj fazi, akvarelima svetlih boja.

Karakteristike uredi

Pod uticajem dela Vinsenta van Goga, Emila Noldea i fovista odlikuje se njegovo slikarstvo (pre svega pejzaži, aktovi, portreti i druge figuralne slike) snažnim, neprelomljenim bojama bez direktne povezanosti sa predmetom, kao i jednostavnim uglastim oblicima. Tvrde ivice daju pečat njegovim drvorezima (sa pre svega religioznim temama), koje su sazdane na jakim crno-belim suprotnostima.