Koordinate: 49° 56' 22" sgš, 14° 11' 18" igd

Karlštejn (češ. Karlštejn) je gotički zamak koji je sagradio Karlo IV u 14. veku. Zamak je služio za čuvanje krune, relikvija i drugih vrednosti vladarske porodice. Nalazi se na 20 km jugozapadno od Praga, u gradiću Karlštejn i jedan je od najpoznatijih i najposećenijih zamkova u Češkoj.

Karlštejn
Hrad Karlštejn
Država  Češka
Graditelj Karlo IV.
Obnovljen oko 1480. (kasnogotika)
oko 1570. (renesansa)
1887. - 1889. (neogotika)

Istorija uredi

Zamak je izgrađen 1348. a Karlo IV je lično nadgledao konstrukcione radove i dekoraciju unutrašnjosti. Radovi su završeni nekih 20 godina kasnije kad je riznica, Kapela Svetog Krsta koja je smeštena u Velikoj kuli, osvećena 1365. godine. Za vreme Husitskih ratova Češka kruna je prenešena u zamak gde je čuvana skoro dva veka.

Zamak je imao nekoliko rekonstrukcija: u kasnom Gotičkom stilu posle 1480, u Renesansnom stilu u zadnjoj četvrtini 16. beka i rekonstrukciju u neo-Gotičkom stilu između 1887. i 1889. koja je zamku dala današnji izgled.

Izgled uredi

 
Papa Gregor I, Kapela Svetog Krsta

Zasebne zgrade zamka su postavljene na različitim visinama ističući svoju važnost. Na vrhu brda dominira 60 m visoko odvojeno utvrđenje Velika kula izgrađeno na masivnim zidovima u kojoj je smeštena kapela Svetog Krsta. Odatle se može sići u Marijaninu kulu, petospratnu Cardku palatu i doći do Izvorne kule i Burgravove palate smeštene na najnižem nivou.

Turističke atrakcije uredi

Potpuno je unikatna originalna dekoracija zidnim slikama koja datira iz 14. veka, kolekcija od 129 slika na drvenim pločicama iz Kapele Svetog Krsta, najveća galerija portreta Čeških vladara u zemlji, izložena kopija krune Sv. Vaclava, krunidbene krune Čeških kraljeva.