Kareni (burmanski: ကရင်လူမျိုး; MLCTS: ka. rang lu myui: ili Kayin), u Tajlandu poznati pod nazivom Kariang (Thai: กะเหรี่ยง) ili Yang , su etnička grupa u Mjanmaru (Burmi) i Tajlandu.

Karenni djevojčica u Mjanmaru godine 2004.

Kareni su decenijama borili za autonomiju u okviru Mjanmara; u znak sjećanja na tu borbu 31.1. se među Karenima obilježava kao "Karenski revolucionarni dan".

Rasprostranjenost uredi

Kareni uglavnom žive u istočnom planinskom području Mjanmara, u glavnom u državi Karen, a manji dio u državi Kayah (državi Karenni), južnoj državi Shan, te oblasti Ayeyarwady (oblasti Irrawady) i u zapadnom Tajlandu.

Ukupni broj Karena je teško procijeniti; članak VOA iz 2006. navodi procjenu od sedam miliona u Mjanmaru. Ima oko 400.000 Karena u Tajlandu, gdje se smatraju najbrojnijim od planinskih plemena.

Historija uredi

Kareni su za vrijeme drugog svjetskog rata pomagali britansku vojsku za vrijeme japanske okupacije njihove zemlje.

Nakon završetka rata Burma je godine 1948. dobla nezavisnost, a Kareni, pod vodstvom Karenske nacionalne unije (KNU), uskoro postali najveća od 20 etničkih manjina koja se oružanom borbom suprotstavljala vojnoj diktaturi u Yangonu. Tokom 1980-ih, KNU je pod oružjem imala oko 20.000 ljudi; prema podacima iz 2006, taj se broj spustio na manje od 4.000, a suprosttavljaju se vladinoj vojsci od 400.000 pripadnika.

Oružani sukob se nastavlja a godine 2006 KNU štab se nalazi u Mu Aye Puu, na burmansko-tajlandskoj granici. Godine 2004. BBC je citirao humanitarne organizacije koje procjenjuju da se kroz decenije rata preko 200.000 Karena bilo prognano iz svojih domova, a više od 120.000 izbjeglica iz Burme, uglavnom Karena, živi u izbjegličkim logorima na tajlandskoj strani granice.

Mnogi Kareni optužuju mjanmarsku vladu za etničko čišćenje.

Veze uredi

Eksterni linkovi uredi