Kara Thrace

(Preusmjereno sa stranice Kara Trejs)

Kara Thrace (pozivni znak: Starbuck) je izmišljeni lik kolonijalnog pilota koji predstavlja jednu od protagonistica nove verzije Tv-serije Battlestar Galactica, a koju je tumačila Katee Sackhoff.

Kara Thrace
lik iz Battlestar Galactica
Katee Sackhoff kao Kara "Starbuck" Thrace
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Zadnje pojavljivanje"Daybreak"
Tumač/ica ulogeKatee Sackhoff
Informacije
AliasiStarbuck
Vrstaljudska
Rodžena
TitulaPoručnik (do epuzode 2.10)kapetan (iza Episode 2.11)
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Kara se rodila na planeti Picon kao dijete pijanista Drelidea Thracea i Socrate Thrace, kolonijalne marinke i veteranke Prvog sajlonskog rata. Porodica joj se brzo raspala, jer se otac, smatrajući da ga sputavaju u karijeri, napustio majku i nju. Kara je odrastala širom Dvanaest Kolonija prateći majku tokom njene službe. Odnos sa majkom je bio težak jer ju je često podvrgavala fizičkom i verbalnom zlostavljanju. Kara se na kraju sa majkom trajno naselila u Caprici. Neko je vrijeme razmišljala da započne karijeru igračice "piramide", ali ju je ozljeda koljena natjerala da se, na veliko majčino nezadovoljstvo, priključi Kolonijalnim snagama.

U Kolonijalnim snagama je Kara Thrace, usprkos problema sa disciplinom i poštovanjem autoriteta, brzo napredovala prije svega zbog izuzetnog talenta za pilota, te je postala prva članica porodice Thrace koja je dobila oficirski čin. Njen talent je bio takav da je relativno mlada dobila posao letačkog instruktora. Tamo je kao jednog od svojih studenata upoznala kadeta Zaku Adamu sa kojim je započela ljubavnu vezu i zaručila. Jedne noći ju je Zak upoznao sa svojim bratom Leejem "Apollom" Adamom i njih dvoje su, u trenutku kada je Zak pijan zaspao na kauču, osjetili duboku međusobnu privlačnost. Nedugo potom je Kara Zaka namjerno pustila da prođe na pilotskom ispitu, iako nije bio potpuno spreman. Nakon što je Zak poginuo na prvom samostalnom letu, taj je događaj postao izvorom dubokih napetosti u odnosima sa Leejem.

Na početku serije je Starbuck služila kao dozapovjednik lovačkih snaga na svemirskoj krstarici kojom je zapovijedao komandant Adama. Tamo je stekla reputaciju bonvivana, odnosno sklonost da slobodno vrijeme i novac troši na kocku, piće i neobavezni seks, često dolazeći u sukob sa jednim od svojih pretpostavljenih, pukovnikom Saulom Tighom. Starbuck je, međutim, duboko u sebi izuzetno religiozna, daleko više od svih drugih likova serije, a što iskazuje molitvama bogovima Kobola kao što su Artemida i Atena.

Nakon sajlonskog napada Starbuck često dolazi u priliku da iskazuje svoje pilotske sposobnosti i riskira život u opasnim situacijama. Predsjednica Laura Roslin je šalje u tajnu misiju na Capricu pod sajlonskom okupacijom gdje sreće Samuela Andersa, bivšeg igrača "piramide" koji vodi preživjele ljude u gerilskom ratu. Kada se floti priključi svemirska krstarica Pegasus admiral Helena Cain je pozove da vodi njenu lovačku eskadrilu i unaprijedi u čin kapetana. Nakon Cainine smrti, zapovjednik Pegasusa postaje Lee Adama, a ona se vraća na na Galacticu.

Po dolasku na Novu Capricu, Starbuck odlučuje napustiti kolonijalnu službu i skrasiti se kao civil. Usprkos provedene noći sa Leejem Adamom, iznenada se odluči udati za Andersa. Po dolasku Sajlonaca je zarobljena i podvrgnuta manipulacija i psihološkom mučenju od strane humanoidnog Sajlonca Leobena Conroya koji je u nju zaljubljen, ali i tvrdi da će imati važnu ulogu u događajima koji slijede. Nakon evakuacije sa Nove Caprice, Starbuckino mentalno stanje se pogorša, te počne doživljavati vizije i halucinacije. Sve to eskalira prilikom incidenta u kome namjerno uništi vlastiti "Viper" te njeni drugovi postanu uvjereni da je izvršila samoubisto.

Usprkos svega, nekoliko mjeseci kasnije Starbuck se neobjašnjivo pojavljuje u Kolonijalnoj floti, te, usprkos amnezije, tvrdi da je u stanju pronaći put do Zemlje. Prilikom tajne misije na brodu Demetrius ponovno sreće Leobena koji je, usprkos svega, nagovori da sklopi savez sa pobunjenim Sajloncima kojima i sam pripada. Kada se za Zemlju ispostavi da je radioaktivna pustoš, Kara i Leoben sa užasom na njoj Potkriva vlastite posmrtne ostatke.

Po povratku, Starbuck sudjeluje u gušenju pobune koju su poveli Felix Gaeta i Tom Zarek, a potom uz pomoć vizije pijanista i tajanstvene pjesme uspije dobiti koordinate za koje se ispostave da vode nove planete pogodne za život. Na samom završetku serije, nedugo nakon obračuna sa Sajloncima, Starbuck odvede Galacticu, a potom i cijelu flotu do Zemlje. Nakon naseljavanja, Starbuck Leeju Adami kaže da je "njen posao završen" i iznenada nestane.

Pozadina uredi

Kara Thrace je imala svoj ekvivalent u originalnoj seriji, odnosno u liku poručnika Starbucka. On je, slično kao i Kara Thrace, bio briljantni pilot, ali također sklon rušenju svoje letjelice, ulasku u opasne situacije, problemima sa pretpostavljenima, dok je u privatnom životu volio kocku, alkohol, cigare i žene.

Osnovna razlika među njima je, međutim, bio spol, a što je nedugo pred početak serije izazvalo zgražanje i duboko nezadovoljstvo brojnih poklonika originalne serije, uključujući Dirka Benedicta, tumača originalnogb Stabucka. Nezadovoljstvo se iskazalo i kroz to da je na jednoj od konvencija, održanoj između prikazivanja miniserije i redovne serije, bila izviždana.

Sackhoff, koja je tada imala 23 godine je, pak, ulogu uspjela dobiti iako je casting zahtijevao stariju, odnosno iskusniju glumicu od preko 30 godina. Prilikom castinga je impresionirala producente, te je, zaintrigirana prilikom da tumači lik bitno drukčiji od "luckastih plavuša" koje je bila tumačila tokom dotadšnje karijere, uložila izuzetan napor u fizičke pripreme. Zbog toga je njen lik, usprkos relativne mladosti, bio uvjerljiv i sa vremenom dobio brojne pohvale ne samo od kritike, nego i od publike. Popularnost Kare Thrace je sa vremenom narasla do te mjere da je Sackhoff zamolila producente da ne prikazuju njen lik kako puši cigare na ekranu, zabrinuta da bi je brojni mladi fanovi mogli oponašati i tako steći ružnu naviku.

Vanjske veze uredi