Captain America

(Preusmjereno sa stranice Kapetan Amerika)

Šablon:Infokutija Superheroj Kapetan Amerika (engl. Captain America) jest izmišljeni lik, super junak koji se pojavljuje u stripovima u izdanju Marvela. Osmislili su ga Džo Sajmon i Džek Kirbi. Prvi put se pojavio u stripu Kapetan Amerika br. 1 u martu 1941. godine. Pravo ime Kapetana Amerika je Stiven „Stiv” Rodžers (engl. Steven "Steve" Rogers).

Popularnost lika uredi

Kapetan Amerika je najpopularniji bio 1940-ih godina. Posle završetka rata, popularnost je oslabila. On je nestao 1953. godine poslije lošeg pokušaja preporoda. Junak je obnovljen u Marvel Komiksu 1964. godine. Probuđen je iz zamrznutosti od strane grupe superheroja Osvetnika.

Biografija izmišljenog lika uredi

Stiven Stiv Rodžers je rođen 1920-ih godina na Menhetnu u Njujorku. Njegov otac Jozef Rodžers je umro dok je Stiven bio dete, a majka Sara dok je on bio u kasnim tinejdžerskim godinama. Užasnut snimcima nacista u Evropi, Stiv je htio da postane vojnik. Međutim, zbog njegove slabosti i bolesti, bio je odbijen. Čuvši Rodžersovu iskrenu molbu da bude prihvaćen u vojsku, general američke vojske Čester Filips mu je ponudio da učestvuje u eksperimentu zvanom „Operacija: Preporod”. Stiven je prihvatio i odvden je u tajnu laboratoriju u Vašingtonu, gde je upoznao dr Ejbrahama Erskina (kodno ime: prof. Rajnstajn), tvorca formule Super-vojnik.

Nakon nekoliko sedmica testiranja, Rodžersu je najzad davan serum Super-vojnik. Stiven je izašao iz vita-zračne komore sa saršenim telom. Nacistički špijun koji je posmatrao eksperiment je ubio dr Erskina samo nekoliko minuta nakon njegovog završetka. Erskin je umro prije nego što je formulu napisao na papir, ostavljajući Stivena Rodžersa jedinim korisnikom njegovog genija.

Rodžers je zatim prošao kroz intenzivne fizičke i trening programe, učenja gimnastike i vojne strategije. Tri meseca kasnije je dobio svoj prvi zadatak, da zaustavi nacističkog agenta zvanog Crvena Lobanja. Tada je dobio crveni, bijeli i plavi kostim dizajniran po uzoru na zastavu SAD Kapetana Amerike.

Tokom rata, služio je kao simbol slobode i američki najefikasniji specijalni operativac. Tokom završnih dana rata on je pokušao da zaustavi avion barona Hajnriha Zemoa, ali kada je avion eksplodirao, njegov partner Baki je ubijen (kasnije se ispostavilo da je preživio i da su mu nacisti isprali mozak) a on upao u ledene arktičke vode, ali je formula Super-vojnik sprečila zaleđivanje njegove krvi. Decenijama kasnije spasao ga je tim superheroja zvanih Osvetnici. Moć mu se nije smanjila.[1]

Neprijatelji su mu Crvena Lobanja, Baron Zimo, Baron fon Straker...

Izgled uredi

Stiven Rodžers ima plave oči i plavokos je. Stiv je posle eksperimenta bio visok 188 centimetara i težak 108 kilograma.[1]

Reference uredi