Kanton Kobani

(Preusmjereno sa stranice Kanton Kobane)

Kanton Kobani je jedan od tri kantona Rožave (Zapadnog Kurdistana). Proglašen je 27. januara 2014. Administrativni centar kantona je grad Kobani, a premijer kantona je Enver Muslim. Zakonodavna skupština kantona je postavila predsednika, dva zamenika i 22 ministra koji upravljaju kantonom. Kanton Kobani ima oko 400.000 stanovnika, pretežno Kurda.

Proklamovane granice Zapadnog Kurdistana i faktičke granice tri kantona koji čine Zapadni Kurdistan u Februaru 2014.

Kanton se nalazi na severu Sirije, uz granicu sa Turskom. Strateški položaj kantona je izuzetno nepovoljan, s obzirom na njegovu lokaciju između Turske i takozvane Islamske Države, a takođe i na njegovu udaljenost od Kantona Džezira (glavnog kurdskog područja u Siriji), kao i udaljenost od Iračkog Kurdistana.

Kanton Kobani je nekoliko meseci bio izložen napadima takozvane Islamske Države. U septembru 2014. godine, Islamska Država je okupirala veći deo kantona, zauzevši preko 100 kurdskih sela, usled čega je oko 130.000 kurdskih izbeglica sa ovog područja pobeglo u Tursku. U okupiranim selima, pripadnici Islamske Države su počinili masakre i kidnapovali žene. U početnom delu svoje ofanzive, islamski militanti nisu uspeli da zauzmu ceo kanton, jer su kurdski borci zadržali kontrolu nad samim gradom Kobani. U nastavljenoj ofanzivi, islamisti su ušli u grad Kobani, čime su otpočele ulične borbe za ovaj grad. Ukupan broj kurdskih izbeglica koji su iz Kantona Kobani pobegli u Tursku se procenjuje na oko 180.000.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi