Kantarion (kantarijon, Gospina trava, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka) ili lat. Hypericum perforatum je višegodišnja zeljasta biljka iz istoimene porodice (Hypericaceae).

Kantarion
Saint John's wort flowers.jpg
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Malpighiales
Porodica: Clusiaceae
Rod: Hypericum
Vrsta: H. perforatum
Dvojni naziv
Hypericum perforatum
L.

OpisUredi

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka s razgranatim korijenom. Stabljika je uspravna, gola, visine od 20 do 100 cm. Cvjetovi su žuti. Cvjeta od svibnja do rujna.

Biljka treba zemljišta srednje bogata hranjivim tvarima te umjereno topla i umjereno svijetla staništa.

SastavUredi

Biljka se sastoji od hipericina, pseudohipericina, izohipericina (u cvatima), hiperozida, kvercetina, rutina, kvercitrina, biapigenina, amentoflavona, katehina, epikatehina, klorogenske kiseline, hiperflorina, karotenoida, sterola, leukoantocijana i eteričnog ulja.

UporabaUredi

 
List

Kantarion se rabi kao antidepresiv, sedativ i kao antibiotik. Može se rabiti i za vanjsku uporabu. Aktivna supstanca je hiperflorin. Ekstrakt kantariona povisuje koncentraciju neurotransmitera seratonina i noradrenalina na sinapsama. Kantarionovo ulje (Oleum hyperici) je naširoko poznato i koristi se za ublažavanje i liječenje opeklina. Dobija se maceracijom svježih cvjetova kantariona maslinovim uljem.

Antidepresivno djelovanje je poznavao već u srednjem vijeku Paracelsus, a školska medicina ga je 1970-ih godina potvrdila. Kaže se da kantarion koji cvjeta usred ljeta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vrijeme tamnih mjeseci.

UzgojUredi

Potražnju za proizvodnju različitih proizvoda na temelju gospine trave nije moguće zadovoljiti samo kroz prikupljanje divljih biljaka. Zato se uzgajaju prikladne sorte u poljskim uvjetima. Kantarion je jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka koja se uzgajaju u Njemačkoj. 1999. g. gospina trava je uzgajana na 630 hektara u Njemačkoj, u Austriji se uzgajala 1999. g. na do 240 hektara. Biljke se uzgajaju i u Poljskoj i Južnoj Americi.

Uzgaja se na neplodnom tlu. Sjeme se sije u proljeće ili jesen.

Dodatna literaturaUredi

Wilfort, R. Ljekovito bilje i njegova upotreba, Zagreb 1974.

Vanjske povezniceUredi

PFAF database Hypericum perforatum