Kansai često zvana i Kinki (japanski: 関西地方 Kansai-chihō) je regija na Honshuu, najvećem japanskom otoku. Nalazi se u središnjem južnom dijelu otoka i obuhvaća sedam prefektura: Mie, Naru, Wakayamu, Kyoto, Osaku, Hyōgo i Shigau Iako su se nazivi Kansai i Kinki mjenjali kroz povijest, stručnjaci se slažu da je to jedna te ista regija. Keihanshin je urbano područje koje čine gradovi Kobe, Osaka i Kyoto te je drugo najveće naseljeno područje Japana.

Kansai


関西地方 Kansai-chihō

Kansai na karti Japana
 
Zemlja:  Japan
Prefektura: 7
Stanovništvo: 22.732.176
Površina: 33.109.900 km²
Gustoća stanovništva 686 st./km²

O regiji

uredi

Regija Kansai je kulturno i povijesno središte Japana s ukupno 11 % površine i sa oko 22 milijuna stanovnika. Srž razvoja regije su upravo tri nabrojena grada, Kobe, Osaka i Kyoto. Proteže se od Seta, Unutarnjeg mora, obuhvaćajući jezero Biwa, do Japanskog mora na sjeveru, poluotoka Kii i Tihog oceana na jugu i na istoku do planine Ibuki i zaljeva Ise. Tu još spadaju i sprud Amanohashidate i otok Awaji.

Povijest

uredi

Kansai regija ima bogatu povijest, od samih početaka stvaranja japanskog naroda do današnjih dana. Što se tiče površine regije ona je se mijenjala iz razdoblja u razdoblje. Najveći prosperitet ova regija je doživjela u razdoblju Heiana kada je glavni grad Japana bio Kyoto.

Prefekture

uredi

Regija Kansai ima sedam regija, a to su:

  1.   Mie
  2.   Nara
  3.   Wakayama
  4.   Kyoto
  5.   Osaka
  6.   Hyōgo
  7.   Shiga

Vanjske veze

uredi