Kanada jezik

(Preusmjereno sa stranice Kannada jezik)
Kanada jezik
(Kannada [ಕನ್ನಡ])
Govori se u: država Karnataka u Indiji
Ukupno ljudi koji govore kanada jezik: 45-55 miliona
Jezička grupa:
Klasifikacija:
dravidski jezici

 južnodravidski
  kanada jezik

Status jezika
Zvanični jezik u: Indijska država Karnataka
Kodovi i šifre kanada jezika
ISO 639-1 kn
ISO 639-2 kan
SIL KAN

Kanada jezik (Kannada ಕನ್ನಡ ) je južno indijski jezik, koji se uglavnom koristi u saveznoj državi Karnataka. Pripada porodici dravidskih jezika. Sa oko 45 miliona govornika jedan je od 4 najveća jezika južne Indije. Ako se uračunaju i oni kojima kanada nije prvi jezik, broj govornika dostiže 55 miliona. Kanada je jedan od 23 zvanično priznata jezika Indije.

Kanada je jedan od najstarijih dravidskih jezika, i ima dugu literarnu tradiciju. Porocenjuje se da je kao poseban jezik nastao pre 2500 godina. Prvi zapis na jeziku kanada je „Bramagiri ukaz“ cara Ašoke iz 230. godine pne. Pre nove ere, a i u prvim vekovima nove, jezik kanada je bio u bliskom kontaktu sa grčkim i rimskim teritorijama na zapadu. U nekim starim grčkim dramama, nailazi se na kanada reči i fraze.

Jezik kanada ima bogatu fleksiju, sa 3 roda (muški, ženski, neutralni) i dva broja (jednina, množina). Jezik je fonetski i ima 49 fonema i grafema (simbola u alfabetu). Pisani simboli su slični drugim indijskim pismima, t.j. potiče od brami pisma.

Kao i mnogi jezici indijskog potkontinenta, kanada jezik je pozajmio brojne reči iz sanskrita. Savremeni rečnik sadrži mnogo pozajmljenica iz engleskog jezika.

Putokaz ispisan na jeziku kanada

Primer teksta uredi

Član 1 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

ಸ್ವತಂತ್ರರಾಗಿಯೇ ಜನಿಸಿದ್ದಾರೆ. ಹಾಗೂ ಘನತೆ ಮತ್ತು ಹಕ್ಕು ಗಳಲ್ಲಿ ಸಮಾನರಾಗಿದ್ದರೆ. 
ವಿವೇಕ ಮತ್ತು ಅಂತಃಕರಣ ಗಳನ್ನು ಪಡೆದವರಾದ್ದರಿಂದ ಅವರು ಪರಸ್ಪರ ಸಹೋದರ ಭಾವದಿಂದ ವರ್ತಿಸಬೇಕು.

Eksterni linkovi uredi

 
Wikipedia