Otvori glavni meni

Kambiz I (staroperz. Kambūdžija „Stariji“, grč. Καμβύσης, lat. Cambyses) bio je kralj Anšana[2] koji je vladao od 580. do 559. pne.[3]. Njegov sin Kir Veliki utemeljio je golemu Ahemenidsku Perzijsku Monarhiju.

Kambiz I
Kralj Anšana[1]
Vladavina 580. - 559. pne. (21 godina)
Krunidba 580. pne.
Prethodnik Kir I
Nasljednik Kir II Veliki
Supruga Mandana
Djeca Kir Veliki, itd.
Puno ime
Kambiz I od Anšana
Dinastija Ahemenidi
Otac Kir I
Rođenje cca 600. pne.
Smrt 559. pne.

Sadržaj/Садржај

PorodicaUredi

Kambiz I je jedan od ranijih pripadnika iranske dinastije Ahemenida. Njegov pradjed Ahemen smatra se utemeljiteljem dinastije po kojem je ista dobila ime. Kambizov djed Teisp od Anšana osvojio je elamski grad Anšan koji se vezuje uz njihova imena, a otac Kir I vladao je kao vazalski kralj pod Babilonijom i Medijom. Teispov unuk, odnosno rođak Kambiza I, bio je Arsam od Perzije.

Život i značajUredi

Prema Herodotu, Kambiz I bio je „čovjek iz ugledne obitelji i mirne naravi“[4]. Vladao je kao vazalski kralj medijskog kralja Astijaga. Oženio se princezom Mandanom od Medije[4][5], kćeri Astijaga i princeze Arijene od Lidije, odnosno unukom Kijaksara od Medije i Alijata II od Lidije. Njihov brak izrodio je njegova nasljednika Kira Velikog.

SmrtUredi

Prema sirijskom historičaruu Nikolaju iz Damaska njegovo izvorno ime bilo je Atradat, a ranjen je u bitci kod perzijske granice nakon koje je podlijegao ozlijedama. Bitku protiv medijskog kralja Astijaga je vodio zajedno s svojim sinom Kirom Velikim. Datum njegove smrti nije pouzdan, no najčešće se spominju 559. ili 551. pne. Prema drevnim zapisima, pokopan je uz najviše počasti[6].

OstavštinaUredi

Herodot spominje kako je Astijag odabrao Kambiza za zeta budući da ga nije smatrao prijetnjom za medijski tron. To ipak nije bio slučaj s njegovim sinom Kirom II koji je perzijskim ustankom zbacio djeda Astijaga s prijestolja i osnovao Ahemenidsku Perzijsku Monarhiju[3].

KronologijaUredi

  • 580. pne. - početak vladavine Kambiza I, sina Kira I
  • 559. pne. - Kambiz I umire, a naslijeđuje ga njegov sin Kir Veliki

VezeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi