Kalija II

(Preusmjereno sa stranice Kalija)

Kalija (Καλλίας) je bio poglavar bogate atenske porodice, poznat po tome što se u maratonskoj bitci (490. pne.) borio odjeven u svećeničke halje. Njegov sin Hiponik je također poznat kao vojni komandant. Često se za njega koristi ime Kalija II kako bi ga se razlikovalo od istoimenog djeda - Kalije I - i istoimenog unuka - Kalije III.

Najpoznatiji je po sudjelovanju u dvije važne diplomatske misije sredinom 5. vijeka pne. Nakon Kimonove smrti je iza 450. pne. poslan u Susu na dvor perzijskog kralja Artakserksa kako bi s njim utanačio mir između Perzije i starogrčkih država. Rezultat njegovih napora je bio tzv. Kalijin mir kojim su okončani višedecenijski grčko-perzijski ratovi. Iako je Atena tim ugovorom postala dominantna sila na Egeju i Grčkoj, Atenjani nisu bili zadovoljni, te su Kaliju optužili za veleizdaju i oglobili ga s 50 talanata.

Kalija je nekoliko godina kasnije poslan od Perikla u Spartu gdje je sklopio tzv. Tridesetogodišnji mir kojim je okončan prvi peloponeski rat.

Dio historičara sumnja u postojanje Kalijinog mira, ali su manje skeptični prema njegovom sudjelovanju u završetku prvog peloponeskog rata.