Kalifornijski zaliv


Koordinate: 27° 45′ 11" SG Š, 111° 40′ 22" ZGD

Kalifornijski zaliv (engl. Gulf of California) takođe poznat i kao Kortesovo more (šp. Mar de Cortés) se nalazi između poluostrva Kalifornija i glavnog dela Meksika. Na jugu je povezan sa Tihim okeanom. Okružuju ga meksičke države Donja Kalifornija, Južna donja Kalifornija, Sonora i Sinaloa. Glavna reka koja se uliva u njega je Colorado. Dug je 1 203 kilometra u pravcu sever-jug i širok od 92 do 222 kilometra, i ima površinu od 160 000 kvadratnih kilometra. U njemu se nalaze dva veća ostrva, Angel de la Gvarda (šp. Ángel de la Guarda - Anđeo čuvar) i Tiburon šp. Tiburón - Ajkula), kao i više manjih.

Otkrio ga je kapetan Fransisko de Uljoa (šp. Francisco Ulloa) 1539. i dao mu ime u čast španskog konkistadora Ernana Kortesa.

Melčor Dijaz (šp. Melchor Díaz) je detaljno istražio tu oblast 1540. uključujući i ekspedicije na reku Colorado.

Kalifornijski zaliv ima jedinstven i veoma bogat ekosistem. Pored raznovrsnih endemičnih vrsta u njemu se mogu naći i životinje kao što je grbavi kit, kalifornijski zeleni kit, manta raža i morske kornjače. Pokušaji meksičke vlade da stvori zaštićenu zonu su propali zbog nedostatka političkog dogovora. Kalifornijski zaliv je svetski poznato mesto za sportski ribolov.