Kronografija 354

(Preusmjereno sa stranice Kalendar 354)

Kronografija 354., također poznata i kao Kalendar 354. je naziv za iluminirani (ilustrirani) rukopis izrađen godine 354. za bogatog rimskog kršćanina po imenu Valentin (Valentinus). Taj rukopis predstavlja najraniji poznati kodeks koji je imao ilustracije na punoj stranici. Rukopis, ili neke njegove dijelove, je ilustrirao rimski kaligraf po imenu Furije Dionizije Filokal, zbog čega se rukopis ponekad naziva i Filokalov kalendar, iako je to češći naziv tek za VI dio rukopisa koji se sastoji od kalendara. Rukopis koji je po svojim značajkama zapravo bliži almanahu, te sadrži brojne popise rimskih vladara i papa, uključujući i znameniti Liberijev katalog. Poznat je i po tome što se u njemu prvi put spominje Božić.

Naslovna stranica Barberinijeve kopije. Tekstovi: "Valentine, sretno živio od Boga" (gore), "Furije Donacije Filokal je ilustrirao ovo djelo" (u trokutu), "Valentine, uživaj čitajući ovo" (u sredini), lijevo "Valentine, neka dugo i bogato živiš", desno "Valentine, neka živiš dugo i veselo".

Originalni rukopis je danas izgubljen, ali se vjeruje da je još uvijek postojao u doba Karla Velikog. Bio je prilično često kopiran, pogotovo u doba karolinške i kasnije italijanske Renesanse. Vjeruje se da je najpotpunija i najvjernija kopija izrađena 1620. za Barberinijevu zbirku.

Vanjske veze uredi