Kalahumoku I.
Otac Kanipahu
Majka Hualani
Supruga Laʻamea
Djeca Iki-a-Laʻamea

Kalahumoku I. (Kalahuimoku) bio je havajski plemić, princ otoka Molokaija na drevnim Havajima.[1] Bio je i vladar Hāne, iz dinastije Pili.[2][3]

Njegov otac je bio kralj Havaja (Hawaiʻi), Kanipahu. (Dinastija Pili bila je zapravo ogranak dinastije Paumakue.) Kalahumoku je bio povezan s kraljevima otoka Mauija.

Njegova majka je bila princeza Hualani od Molokaija, koja je možda bila kraljica (pogledajte članak o njoj za daljnja objašnjenja).

Njegov je brat bio princ Kanaloa, otac kralja Kalape.

Kanipahua je svrgnuo Kamaiole, koji bi vjerojatno dao ubiti Kanalou i Kalahumokua, no njih su dvojica odgojeni daleko od dvora.

Kalahumoku je postao kralj Hāne na Mauiju.

Potomstvo uredi

Kalahumoku je oženio ženu zvanu Laʻamea; njihov je sin bio princ Iki-a-Laʻamea, koji je oženio Kalameju; ona mu je rodila sina zvanog Kamanawa-a-Kalamea, koji je oženio Kainu (Kaiʻua), od koje je dobio dijete zvano Onakaina, čiji je supružnik bio/bila Kuamakani. Njihovo je dijete bilo nazvano Kanahae-a-Kuamakani, čije je dijete bilo prozvano Kuleana-a-Kapiko. Dijete te osobe bila je Akahiakuleana, čiji je sin bio kralj ʻUmi-a-Liloa.

Reference uredi

  1. David Malo, Hawaiian Antiquities, Honolulu: Bishop Museum Press, 1951.
  2. Abraham Fornander, An Account of the Polynesian Race: Its Origin and Migrations, Rutland, VT: Charles E. Tuttle Company, 1969.
  3. Catherine C. Summers, Molokai: A Site Survey, Pacific Anthropological Records (Honolulu, HI: Department of Anthropology, Bernice P. Bishop Museum, 1971.).