Kal Ho Naa Ho (Devanagari कल हो ना हो, Nastaliq: کل ہو نہ ہو, prijevod: Maj sutra nikada ne dođe) bolivudski film snimljen 2003. godine u režiji Nikhila Advanija, kome je to bio redateljski debi. Film je producirao Karan Johar, poznat po filmovima kao što su Kuch Kuch Hota Hai (1998) i Kabhi Khushi Kabhie Gham (2001), a glavne uloge tumače Jaya Bachchan, Shahrukh Khan, Preity Zinta i Saif Ali Khan. Poznat je kao jedan od rijetkih bolivudskih uloga koji je snimljen i ima radnju u New Yorku, ali i po tome što je doprinio popularizaciji Bollywooda među ne-indijskom publikom-

Kal Ho Naa Ho
RežijaNikhil Advani
ProducentKaran Johar
Yash Johar
Anadil Hossain
Hiroo Johar
ScenarioNiranjan Iyengar
Karan Johar
UlogeJaya Bachchan
Shahrukh Khan
Saif Ali Khan
Preity Zinta
MuzikaShankar-Ehsaan-Loy
FotografijaAnil Mehta
MontažaSanjay Sankla
DistribucijaYash Raj Films
Dharma Productions
Datum(i) premijere
28. 11. 2003 (2003-11-28)
Trajanje184 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi
engleski
Kal Ho Naa Ho na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

Naina Catherine Kapur (Preity Zinta) je mlada žena koja je nezadovoljna svojim životom iz više razloga. Njen otac je počinio samoubistvo, kada joj je najviše trebao, ostavljajući Jennifer ženu, da se sama stara o svojoj đeci, koja je inače u stalnoj svađi i prepirci sa majkom njenog oca, koja živi zajedno sa njima. Iz razloga koji su njoj nepoznati, njena baba ne podnosi njenu mlađu sestru, dok brata jako gotivi. A Lajjo, njena baba, krivi Jennifer za smrt svoga sina.

Jedne noći, Jennifer se moli sa svojom porodicom Bogu, da im pošalje anđela koji će im olakšati život i koji će ih izvesti na pravi put.

Aman Mathur (Shahrukh Khan) stiže u Nainin komšiluk. On primjećuje Naininu tugu, i pokušava da je oraspoloži. Zahvaljujući njegovom optimizmu i dobrim namjerama on polako uspijeva u tome i Naina se zaljubljuje u njega, a ni on nije ravnodušan prema njoj. U međuvremenu i njen prijatelj Rohit se zaljubljuje u nju, i pokušava da je osvoji.

On misli da je ona zaljubljena u njega i kada je pozove na ručak, ona mu saopštava da voli Amana. Rohit ide kući i priprema slavlje za godišnjicu njegovih roditelja i tu sreće Camillu, koja želi da se uda za njega, isključivo zbog njegovog novca.

Jednog kišnog dana, Naina odlazi kod Amana, kako bi mu rekla da ga voli, ali on je preduhitri govoreći joj da je oženjen. On onda zove Rohita, iako se vjerio sa Camillom, govoreći mu da testira Camillu jer je ona sa njim samo zbog njegovog novca. Testirajući se on se uvjerio u to, i njihova se vjeridba raskida. Aman svima govori da je oženjen Priyom, a Rohitu pomaže da osvoji Nandini.

Međutim, istina je da on nije oženjen Priyom, već to da je Priya doktorica, i njegova prijateljica, koja je sa njim u zadnjim danima njegovog života. On je teško bolestan od srca, i uskoro se očekuje da će umrijeti. Zbog prevelike ljubavi prema Nandini, on ne želi da ona pati, već izmišlja tu laž, kako bi je spoio sa Rohitom, i kako bi znajući da mu je ostalo jako malo vremena, uspio da barem u nečiji život unese radost i veselje, kad već ne može u svoj. On uspijeva sa Rohitom i Nainom i njih dvoje počinju da izlaze.

Poslije nekog vremena, on shvata da je glavni razlog zbog čega se Nainina majka Jennifer ne slaže sa Lajjom, upravo taj, što Lajjo smatra da se njen sin ubio zbog najmlađe kćeri Jennifer, jer Lajjo zna da je ona usvojena. Čuvši to, Aman govori Lajjo, da Jennifer ništa nije skrivila, jer mala đevojčica nije njeno dijete, već dijete njenog sina, a Jennifer je primila u kuću bez ijedne riječi. A razlog zbog koga se ubio, je upravo taj što ga njegova žena nijednom nije prekorila, već je primila njegovo dijete, kao da je i njeno. Čuvši to Lajjo moli Jennifer da joj oprosti i od toga dana u kući se svi slažu. Na Rohitinoj i Naininoj vjeridbi Aman se onesvješćuje i hitno ga vode u bolnicu. Od toga dana, njemu je sve gore i gore.

Birajući prsten za vjenčanje, Naina i Rohit slučajno sreću Priyu u tržnom centru, ali i njenog muža zajedno sa njom. Saznajući to, Naina takođe saznaje da će Aman uskoro umrijeti, i njoj kroz um prolaze razgovori i scene koje je vodila sa njim, i ona shvata da on u stvari nju i previše voli. Ona trčeći i plačući izlazi iz tržnog centra, ostavljajući Rohita iza sebe.

Ipak Rohit i Naina se vjenčavaju, zahvaljujući Amanovoj podršci, što njoj u to vrijeme jako teško pada, a malo poslije toga on umire.

Uloge uredi

Ekipa uredi

Produkcija uredi

Kareena Kapoor je bila prvi izbor za ulogu Naine, ali zbog novčanih problema, ona je odbila ulogu.[1] Preity Zinta je bila sledeći izbor,[2] i prema riječima režisera filma, "Negdje u pozadini mojih misli, Zinta je uvijek bila Nina Cahterin Kapur. Ona razumije taj stil života. Ona ne mora da ništa da "radi" ". "[2]

Film je imao premijeru u Njemačkoj početkom 2005. godine i tamo je nazvan Lebe und denke nicht an morgen - "Živi, i ne misli o sutra", ali je kasnije prikazan sa prozaičnim engleskim titlom "Indijska ljubavna priča". Od premijere su bolivudskih filmovi postali popularni u Njemačkoj, te su se drugi indijski filmovi takođe prikazivali na TV stanicama, i prodavali kao DVD izdanja.[3]

U Poljskoj je objvaljen u maju 2006 kao Gdyby jutra nie bylo (Ako sjutra nikada ne dođe), a u Francuska 2005 kao New-York Masala.

Za film se mislilo da je inspirisan sa bolivudskim klasikom Anand, gdje su glavne uloge igrali Amitabh Bachchan i Rajesh Kanna. Ali Karan Johar poriče takve vijesti, govoreći da film nema nikakve povezanosti sa klasičnim filmom Bolivuda.

Muzika uredi

Šablon:Infobox album

Muzika iz filma je postala jedna od najuspješnijih albuma koji su izašli te godine.[4] Pjesma Kal Ho Naa Ho, je dobila Zee Cine Award Best Track of the Year, a Sonu Nigam je dobio nagradu za najboljeg pozadinskog pjevača na "FIlmfare" i "National film Award". Shankar-Ehsaan-Loy je dobio svoju prvu nagradu Filmfare Best Music Director Award za muziku isto kao i na National Film Award for Best Music Direction.

Pjesma Izvođač-i Vrijeme trajanja
It's The Time To Disco Vasundhara Das, Kay Kay, Shaan & Loy Mendonsa Shahrukh Khan, Saif Ali Khan & Preity Zinta
Kal Ho Naa Ho Sonu Nigam Shahrukh Khan
Kal Ho Naa Ho - Sad Alka Yagnik, Richa Sharma & Sonu Nigam Shahrukh Khan & Preity Zinta
Kuch To Hua Hai Alka Yagnik & Shaan Saif Ali Khan & Preity Zinta
Maahi Ve Sadhana Sargam, Udit Narayan, Shankar Mahadevan, Sonu Nigam Shahrukh Khan, Saif Ali Khan, Preity Zinta, Jaya Bachchan, Kajol, Rani Mukherji
Pretty Woman Shankar Mahadevan Shahrukh Khan

Nagrade uredi

Kal Ho Naa Ho je dobio dosta nagrada i nominacija. Nagrade koje je dobio su potamnjene.

Filmfare Awards uredi

IIFA Awards uredi

Zee Cine Awards uredi

National Film Awards uredi

Star Screen Awards uredi

Izvori uredi

  1. „SRK, Preity, Saif's love song”. Rediff.com. Pristupljeno 18. 04. 2008. 
  2. 2,0 2,1 Verma, Sukanya (November 26, 2003). „KHNH bigger than KMG? I hope!”. Rediff.com. Pristupljeno 18. 04. 2008. 
  3. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-17. Pristupljeno 2008-06-07. 
  4. „Music Hits 2000-2009 (Figures in Units)”. BoxOffice India.Com. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-27. Pristupljeno 13. 04. 2008. 

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi