Kako se kalio čelik

Kako se kalio čelik (ruski: Как закалялась сталь) je roman ruskog i sovjetskog pisca Nikolaja Ostrovskog, objavljen kao knjiga 1936. godine, a koji se smatra jednim od najuspješnijih i najpopularnijih ostvarenja socijalističkog realizma.

Radnja, velikim dijelom inspirirana životom samog autora, se događa u Ukrajini u dramatičnim trenucima prvog svjetskog rata, revolucije i građanskog rata. Protagonist je Pavel Korčagin, mladić koji će se nakon dosta iskušenja opredijeliti za boljševike.

Kako se kalio čelik je originalno objavljivan u nastavcima od 1930. do 1934. u Molodaja Gvardija, časopisu sovjetskog Komsomola. Iz knjiške verzije, objavljene nedugo pred smrt autora, su pak izbačeni svi dijelovi koji opisuju njegove porodične nedaće izazvane obogaljenošću i bolešću; ta je verzija ona koja je najpoznatija u svijetu.

Kako se kalio čelik je ekraniziran četiri puta - kao sovjetski igrani film 1942. i 1957. godine, kao sovjetska mini-serija 1973. godine (kasnije izdana kao još jedan igrani film) te kao kineska mini-serija 1999. godine sa ukrajinskim glumcima.