Kajzerica je dio Novog Zagreba smještena između Jadranskog mosta na zapadu i jezera Bundek na istoku. Važnije prometnice su Jadranski most i Most Slobode, Avenija Dubrovnik i rotor na ulazu u Zagreb. Stari Savski most trenutno ima funkciju pješačkog mosta a željeznički most je važna željeznička poveznica.

Na Kajzerici se nalaze Zagrebački hipodrom, igralište NK Lokomotive, Klizalište Velesajam kao i Zagrebački velesajam.

Samo naselje se sastoji od dva dijela. Južna obala je dio Kajzerice uz savski nasip a od Podbrežja (naziv ulica na Kajzerici koje ne treba miješati sa nazivom drugog naselja u Novom Zagrebu) ih dijeli Bencekovićeva ulica.

Nekad je Kajzerica bila naselje sa obiteljskim kućama i velikim vrtovima no zadnjih godina je izgrađenost sve veća. Bez obzira na povećanje broja stanovnika Kajzerica ima tek jedan privatni dječji vrtić a izgradnja većeg objekta kao i škole odgađa se godinama.

Povijesno gledajući, Kajzerica je kao južna obala Save bila granični dio Ilirskih pokrajina u vrijeme Napoleona. Jedan od važnijih događaja na Kajzerici bila je sveta misa na Hipodromu koju je predvodio papa Ivan Pavao II. pri svom prvom dolasku u Hrvatsku.