Kad porastem biću Kengur

Kad porastem biću Kengur je srpski film iz 2004. godine. Režirao ga je Radivoje Andrić, a u glavne uloge igraju Sergej Trifunović, Marija Karan, Boris Milivojević, Nikola Vujović, Gordan Kičić, Lazar Strugar i Miodrag Fišeković. Film govori o mladim ljudima koji su na granici prelaska u srednje godine, a nisu uradili ništa konkretno u svom životu. Radnja filma sastoji se iz tri međusobno isprepletene paralelne priče koje se odigravaju na beogradskoj opštini Voždovac.

Kad porastem biću Kengur
ŽanrKomedija
Drama
RežijaRadivoje Andrić
ProducentMilko Josifov
Zoran Cvijanović
ScenarioMiroslav Momčilović
UlogeSergej Trifunović (Braca)
Marija Karan (Iris)
Boris Milivojević (Šomi)
Nikola Vujović (Duje)
Gordan Kičić (Sumpor)
Nebojša Glogovac (Živac)
Lazar Strugar (Avaks)
Miodrag Fišeković (Hibrid)
Mladen Andrejević (Cile)
Boris Komnenić (Doktor)
Srđan Miletić (Baskuz)
Nikola Đuričko (Kengur)
MuzikaVasil Hadžimanov
FotografijaDušan Joksimović
MontažaMarko Glušac
StudioYodi Movie Craftsman
Trajanje92 min
Zemlja Srbija
JezikSrpski

Radnja uredi

Prva priča govori o mladom studentu filmske montaže, Braci (Sergej Trifunović), koji pokušava da „smuva“ lepu manekenku Iris (Marija Karan). Iako žive u dva različita sveta oboje se trude da to ne pokažu. U drugoj priči, Šomi (Boris Milivojević) i Duje (Nikola Vujović) zagriženo prate fudbalski susret Mančestera i Istviča. Kladili su se na Istvič, jer u njemu brani njihov drug iz detinjstva — Kengur (Nikola Đuričko). Radnja treće priče odvija se na krovu solitera gde Avaks (Lazar Strugar) i Hibrid (Miodrag Fišeković) „kradu bogu dane“ u iščekivanju da se nešto desi.

Ma koliko to čudno zvučalo ovo je smešan i veseo film o beznađu. To nije ono veliko, filozofsko beznađe ruskih pisaca ili Weltschmertz [sic], nego ovo naše, svakodnevno, domaće beznađe koje svi jako dobro poznajemo.[1]

– Radivoje Andrić, reditelj filma

Muzika uredi

Muziku za film komponovao je Vasil Hadžimanov, koji je i odsvirao klavijature i uradio programing. Muzika je snimana u studiju Music Factory. Ostali muzičkih saradnici:[2]

Nagrade uredi

Film je osvojio nagradu Propeler Motovuna[3] na Motovunskom filmskom festivalu u konkurenciji „Od A do A“ (nagrada za najbolji film u regionu od Austrije do Albanije).[4]

Premijerna prikazivanja uredi

DVD izdanje uredi

DVD izdanje filma pojavilo se 2004. godine. Izdavač je Yodi Movie Craftsman u saradnji sa časopisom Glorija. Format slike je 16:9 widescreen, a zvuk Dolby Surround 5.1. DVD sadrži titlove na slovenački, makedonski i engleski jezik. DVD ne sadrži nikakve dodatke osim trejlera za film.

Ostali nazivi filma uredi

 • 120 sa 80 — radni naziv filma[5]
 • When I Grow Up, I'll Be a Kangaroo — Internacionalni (engleski naziv)
 • Kiedy dorosnę, będę Kangurem — Poljska (festivalski naziv)
 • Kad narastem bit ću klokan[6] — Hrvatska
 • Quand je serai grand, je deviendrai kangourou — Francuska

Izvori uredi

 1. Raša Andrić. „eksplikacija reditelja”. Zvanični sajt. Dobavljeno dana 30. novembra 2009
 2. „muzika u filmu”. Zvanični sajt. Dobavljeno dana 30. novembra 2009
 3. Awards for Kad porastem bicu Kengur”. IMDb. Dobavljeno dana 30. novembra 2009 (en)
 4. Damir Radić (03. 08. 2004.). „Motovun gubi bitku s Pulom i Zagrebom”. Nacional. Dobavljeno dana 30. novembra 2009 (sh)
 5. 5,0 5,1 Release dates for Kad porastem bicu Kengur”. IMDb. Dobavljeno dana 30. novembra 2009 (en)
 6. webmaster (22/12/2004). „Politika dez/integracije i (re)konstrukcija europskog identiteta”. FILM.HR. Dobavljeno dana 30. novembra 2009 (sh)

Eksterni linkovi uredi