Kabhi Khushi Kabhie Gham...

(Preusmjereno sa stranice Kabhi Khushi Kabhie Gham)

Kabhi Khushi Kabhie Gham (Devanagari: कभी ख़ुशी कभी ग़म, Nastaliq: کبھی خوشی کبھی غم - "Nekada sreća, nekada tuga") je bolivudski film snimljen 2001. godine.

Kabhi Khushi Kabhie Gham...
RežijaKaran Johar
ProducentKaran Johar
ScenarioKaran Johar
UlogeAmitabh Bachchan
Jaya Bachchan
Shahrukh Khan
Kajol
Hrithik Roshan
Kareena Kapoor
MuzikaJatin-Lalit
Sandesh Shandilya
Aadesh Shrivastav
FotografijaKiran Deohans
MontažaSanjay Sankla
DistribucijaDharma Productions
Datum(i) premijere
14. 12. 2001 (2001-12-14)
Trajanje211 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi
engleski
Budžet440,000.000 INR
Kabhi Khushi Kabhie Gham... na Internet Movie Database

Sniman je u Indiji i Velikoj Britaniji. Glavne uloge tumače Amitabh Bachchan, Jaya Bachchan, Shahrukh Khan, Kajol, Hrithik Roshan, Kareena Kapoor i Rani Mukerji kao specijalni gost. Film je režirao Karan Johar i to je njegov drugi film poslije Kuch Kuch Hota Hai).

Kabhi Khushi Kabhie Gham je bio najgledaniji bolivudski film u zemljama van Indije, sve do 2006. godine, kada je njegov rekord oborio film Kabhi Alvida Naa Kehna. Popeo se do trećeg mjesta na britanskom tržištu poslije dvije nedjelje od premijere i to mjesto je zadržao preko 3 nedjelje. Film je takođe bio i na američkom tržištu u top 10. To je bio najveći bolivudski film u zemljama van Indije, sve do pojavljivanja Devdasa.


Sadržaj uredi

Rahul (Shahrukh Khan) je usvojeni sin Yashvardhan Raichanda i njegove žene Nandini. Oboje njih vole više Rahula od njihovog pravog sina Rohana, koji je 9 godina mlađi od Rahula. Yash je bogat i poslovni čovjek u Indiji. On vjeruje u očuvanju tradicije i protiv je vjenčavanja iz ljubavi, po njemu najvažnije je sklopiti dobar posao, a to je vezano i za brak. Kada se Rahul vrati kući, posle studiranja u inostranstvu, on upoznaje Anjali i zaljubljuje se u nju. U međuvremenu Rohan postaje prijatelj sa Poojom, Anjalinom mlađom sestrom.

Yash odlučuje da oženi Rahula, sa kćerkom njegovog prijatelja Nainom, ali Rahul mu se suprotstavlja i govori da on želi da oženi Anjali. Yash neće da čuje za to, jer je Anjali iz srednje klase i njen otac radi za njega, dok je Naina prava prilika za njega, jer je njen otac bogat. Pošto je vidio da je njegov otac jako iznerviran, on odlučuje da mu se ne suprotstavlja i govori kako će se povinovati njegovoj volji. On odlazi da saopšti Anjali kako je ne može oženiti, ali dolazeći kod nje, saznaje da joj je otac umro.

Pošto je vidio da Anjali i njena sestra, nemaju drugu porodicu, sem oca kojeg više nema, on vjenčava Anjali. Dolazeći sa njom kući, njegov otac se toliko razbjesnio, i u ljutini rekao kako on nije njegov sin i da ga ne prihvata za takvog. Rahul je šokiran i povrijeđen i odlučuje da ode iz kuće. On se pozdravlja sa njegovom majkom, koja čitavo vrijeme ćuti, jer je autoritet u kući uvijek bio otac, ali joj je srce slomljeno. Ona moli Rohanovu dadilju da ide sa Rahulom, kako bi on uvijek imao majčinu ljubav i pažnju, kad to već neće imati od nje. Pošto se pozdravi i sa Rohanom, koji ubrzo treba da ide u inostranu školu, on napušta Indiju sa Anajali i Poojom.

Rohan (Hrithik Roshan) je razočaran sa stanjem u kući, ali nikada nije pitao koji je pravi razlog Rahulovog odlaska, jer ga je on odlazeći zamolio, da to nikada ne pita. Deset godina kasnije, dolazeći kući, posle učenja u ino, on čuje razgovor između njegovih baba, koji se ticao Rahula. Kada ih je naćerao da mu kažu pravu istinu, on je saznao da Rahul ustvari nije njegov pravi brat, i da je ženeći se Anjalom, njegov otac ga istjerao iz kuće. Rohan je sada mlad momak i on želi da pod svaku cijenu pronađe svog brata, i da ujedini porodicu, kao što je i ranije bilo. On saznaje da Rahul živi u Londonu. Saznavši to, on govori svojim roditeljima kako želi da studira u Londonu, što Yash objeručke prihvata. Čim je došao u London, on odlazi na faks, i tamo se sreće sa Poojom. On počinje da se druži sa njom, ali ga ona ne prepoznaje. Tu počinje flert između njih. Pooja važi za najpopularniju đevojku u školi, i puna je sebe, ali dobra đevojka. Dok je Rohan novi frajer.

Rahul je počeo svoj biznis i on živi u komforu sa Anjali, Poojom i njegovim devetogodišnjim sinom Krishem. Posle određenog vremena, Rohan otkriva Pooji ko je on u stvari i traži pomoć od nje da zbliži bratovu porodicu sa njegovom. Pooja dovodi Rohana kući, govoreći da joj je on najbolji prijatelj, koji dolazi iz Indije i traži mjesto da ostane. Kada je Anjali čula da je iz Indije, ona je oduševljena i rado ga prima. Ona se ne može pomiriti sa tim što ne žive u Indiji, jer je jako povezana za nju. Rohan uskoro brzo postaje član porodice, još uvijek ne otkrivajući svoj identitet, ali ih podsjeća na to kakva je Indija, i kako znaju nedostajati roditelji.

Poslije nekog vremena, saznaje se istina i Rohan pokušava da nagovori Rahula da ide u Indiju, ali on ne želi za to da čuje. Vidjeći da kod Rahula ništa neće postići, on nagovara svoje roditelje da dođu u London, da ga posjete, što oni i čine. On im govori da je u tržnom centru, a takođe tamo šalje Rahula i Anjali. Nandini je uvijek znala kada joj je sin blizu, tako je i ovaj put osjećeala da je on tu. Ubrzo se njih dvoje i sreću i to je prvi put posle deset godina da ona gleda i miluje svog sina. Yash međutim se susreće sa Anjali i kada je vidio Rahula on se razbjesnio i sve mu je bilo jasno. On odlazi sa ženom za Indiju, a kada i Rohan dođe, tada ga prvi put šamara.

Međutim ubrzo umire i Yashova majka, i Rahula pozivaju da dođe, jer je njena poslednja želja da i Rahul bude tu kada je budu sahranjivali. On odlazi u Indiju sa Anjali i Poojom. Na sahrani, on ne govori sa ocem, i sledeći dan namjerava da otputuje. Tada, prvi put u svom životu Nandini se suprotstavlja Yashu, i govori mu da je gadno pogriješio kada je mogao raskinuti veze sa Rahulom, koga je on doveo u kuću. Rohan konačno uspijeva da nagovori Rahula da priča sa Yashom i kada ga je Yash ugledao on počinje da plače i govori mu, da je jako pogriješio što nije ranije došao, i kako je mogao vjerovati u to, da ga njegov otac ne voli,a takođe mu se i izvinjava.

Sve se završava vjenčavanjem Rohana i Pooje, a takođe i pravom proslavom Rahulovog i Anjalinog vjenčanja.

Uloge uredi

Produkcija uredi

Drugi dio filma je smješten uglavnom u London, i mnoge scene su snimljene tu.

"E" koje je dodano u Kabhi, je dodano zbog režisera Karana Johara koji vjeruje u numerologiju.

Sin Shahrukh Khana, Aryan Khan igra ulogu malog Rahula, na početku filma. Legendarna glumica Waheedda Rahman je trebala da se pojavi u filmu, kao majka Yashova, i nekolike scene su bile snimljene, ali je njen muž umro, tako da se ona nije pojavila na filmu.

Muzika uredi

Muziku za film je komponovao Jatin Lalit, Sandesh Shandilya iAadesh Shrivastava. Tekstopisac je Sameer i Anil Pandey. 11 pjesama se nalazi ukupno na albumu. Pjevači kao što su Lata Mangeshkar, Alka Yagnik, Kavita Subramaniam, Udit Narayan, Sonu Nigam, Amit Kumar, Sudesh Bhonsle, Sunidhi Chauhan i Usha Uthup su izabrani za pjevače na albumu.

Pjesme uredi

  1. Kabhi Khushi Kabhie Gham (Lata Mangeshkar)
  2. Bole Chudiyan (Kavita Subramaniam, Alka Yagnik, Sonu Nigam, Udit Narayan, & Amit Kumar)
  3. You Are My Soniya (Alka Yagnik & Sonu Nigam)
  4. Suraj Hua Madham (Alka Yagnik & Sonu Nigam)
  5. Say Shava Shava (Alka Yagnik, Udit Narayan, Sudesh Bhosle, Aadesh Shrivastava, Sunidhi Chauhan & Amitabh Bachchan)
  6. Yeh Ladki Hai Allah (Udit Narayan & Alka Yagnik)
  7. Kabhi Khushi Kabhie Gham Sad Part 1 (Sonu Nigam)
  8. Deewana Hai Dekho (Kareena Kapoor, Alka Yagnik & Sonu Nigam)
  9. Kabhi Khushi Kabhie Gham Sad Part 2 (Lata Mangeshkar)
  10. Soul of K3G
  11. Vande Mataram (Usha Uthup & Kavita Subramaniam)
  • Sonu Nigam je dobio dvije nagrade za pjesme Suraj Hua Madham i You Are My Soniya.

Nagrade uredi

Filmfare Awards uredi

Film je dobio 15 nominacija za Filmfare Awards a dobio je pet nagrada. Nagrade koje su dobijene u listi su potamnjenim slovima.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi