Kašaf
((fa)) کشف
Lokacija
Kontinenti Azija
Države  Iran
Pokrajine Razavi Horasan
Gradovi Čenaran, Mašhad
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Binalud
3000 m
Ušće
  – aps. visina
  – koordinate
ispod Brane prijateljstva
402 m
35°58′0″N061°7′0″E
Dužina 290 km
Pritoke Rud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed, Kal-e Padali
Hidrologija
Sliv karakumski
Ulijeva se u Hari
Transport
Plovnost nije plovna

Kašaf (perz. کشف, ili Kašaf-Rūd, dosl. Rijeka kornjača) je rijeka dužine 290 km koja protječe sjeveroistočnim Iranom odnosno pokrajinom Razavi Horasan.

HidrografijaUredi

Izvor rijeke nalazi se oko 20 km jugoistočno od grada Kučana[1], u dolini između planina Binalud i Kopet-Dag. Najveći obalni gradovi kroz koje prolazi su Čenaran i Mašhad, a ulijeva se u rijeku Hari[2] nekoliko kilometara nizvodno od Brane prijateljstva na iranskoj državnoj granici s Turkmenistanom. Uz obalu Kašafa nalazi se i približno 900 sela[1], a njena dolina sastavljena je od naslaga koji geološki pripadaju jurskom periodu[3]. Na Kašaf se nadovezuje niz manjih pritoka među kojima su Rud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed i Kal-e Padali.

GospodarstvoUredi

U kašafskoj dolini razvijen je turizam, kako zbog prirodnih atrakcija tako i turkmenskih plemena koji još žive nomadskim životom i privremeno naseljavaju dolinu u jesensko doba[1].

HistorijaUredi

Po rijeci Kašaf imenovana je i arheološka Kašafrudska kultura na čijim su nalazištima nađeni ljudski ostaci iz ranog pleistocena[4], najstariji takve vrste u cijeloj zemlji i široj regiji.

VezeUredi

IzvoriUredi

LiteraturaUredi