Kašaf (perz. کشف, ili Kašaf-Rūd, dosl. rijeka kornjača) je rijeka dužine 290 km koja protječe sjeveroistočnim Iranom odnosno pokrajinom Razavi Horasan.

Kašaf
(fa) کشف
Presušeno korito Kašafa krajem proljeća
Lokacija
KontinentiAzija
Države Iran
PokrajineRazavi Horasan
GradoviČenaran, Mašhad
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Binalud
3000 m
Ušće
  – aps. visina
  – koordinate
ispod Brane prijateljstva
402 m
35°58′0″N061°7′0″E
Dužina290 km
PritokeRud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed, Kal-e Padali
Hidrologija
Slivkarakumski
Ulijeva se uHari
Transport
Plovnostnije plovna

Hidrografija uredi

Izvor rijeke nalazi se oko 20 km jugoistočno od grada Kučana,[1] u dolini između planina Binaluda i Kopet-Daga. Najveći obalni gradovi kroz koje prolazi su Čenaran i Mašhad, a ulijeva se u rijeku Hari[2] nekoliko kilometara nizvodno od Brane prijateljstva na iranskoj državnoj granici s Turkmenistanom. Uz obalu Kašafa nalazi se i približno 900 sela,[1] a njena dolina sastavljena je od naslaga koji geološki pripadaju jurskom periodu.[3] Na Kašaf se nadovezuje niz manjih pritoka među kojima su Rud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed i Kal-e Padali.

Ekonomija uredi

U kašafskoj dolini razvijen je turizam, kako zbog prirodnih atrakcija tako i turkmenskih plemena koji još žive nomadskim životom i privremeno naseljavaju dolinu u jesensko doba.[1]

Historija uredi

Po rijeci Kašaf imenovana je i arheološka Kašafrudska kultura na čijim su nalazištima nađeni ljudski ostaci iz ranog pleistocena,[4] najstariji takve vrste u cijeloj zemlji i široj regiji.

Povezano uredi

Izvori uredi

Literatura uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kašaf