Kašaf
((fa)) کشف
بستر خشک رودخانه کشف رود.jpg
Presušeno korito Kašafa krajem proljeća
Lokacija
Kontinenti Azija
Države  Iran
Pokrajine Razavi Horasan
Gradovi Čenaran, Mašhad
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Binalud
3000 m
Ušće
  – aps. visina
  – koordinate
ispod Brane prijateljstva
402 m
35°58′0″N061°7′0″E
Dužina 290 km
Pritoke Rud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed, Kal-e Padali
Hidrologija
Sliv karakumski
Ulijeva se u Hari
Transport
Plovnost nije plovna

Kašaf (perz. کشف, ili Kašaf-Rūd, dosl. rijeka kornjača) je rijeka dužine 290 km koja protječe sjeveroistočnim Iranom odnosno pokrajinom Razavi Horasan.

HidrografijaUredi

Izvor rijeke nalazi se oko 20 km jugoistočno od grada Kučana,[1] u dolini između planina Binaluda i Kopet-Daga. Najveći obalni gradovi kroz koje prolazi su Čenaran i Mašhad, a ulijeva se u rijeku Hari[2] nekoliko kilometara nizvodno od Brane prijateljstva na iranskoj državnoj granici s Turkmenistanom. Uz obalu Kašafa nalazi se i približno 900 sela,[1] a njena dolina sastavljena je od naslaga koji geološki pripadaju jurskom periodu.[3] Na Kašaf se nadovezuje niz manjih pritoka među kojima su Rud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed i Kal-e Padali.

EkonomijaUredi

U kašafskoj dolini razvijen je turizam, kako zbog prirodnih atrakcija tako i turkmenskih plemena koji još žive nomadskim životom i privremeno naseljavaju dolinu u jesensko doba.[1]

HistorijaUredi

Po rijeci Kašaf imenovana je i arheološka Kašafrudska kultura na čijim su nalazištima nađeni ljudski ostaci iz ranog pleistocena,[4] najstariji takve vrste u cijeloj zemlji i široj regiji.

PovezanoUredi

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kašaf