K'inich Janaab' Pakal

K'inich Janaab' Pakal
Ajaw Palenquea
Pacal Veliki
Vladavina 29. jul 615 – 31. august 683
Rođen/a 24. mart 603. (603-03-24)
Umro/la 31. mart 683. (dob: 80)
Sahrana Hram natpisa, Palenque
Prethodnik Sak K'uk'
Nasljednik K'inich Kan B'alam II
Potomstvo K'inich Kan B'alam II
K'inich K'an Joy Chitam II
Otac K'an Mo' Hix
Majka Sak K'uk'

K'inich Janaab' Pakal, poznat i kao Pacal II ili Pacal Veliki, (23. mart 603 – 28. august 683)[1] je bio vladar Palenquea, majanskog grada-države u Kasnom klasičnom periodu pretkolumbovske mezoameričke kronologije. Tokom izuzetno duge vladavine od 68 godina Pakal je bio zaslužan za izgradnju ili dograđivanje većine današnjih građevina, spomenika i natpisa u Palenqueu.

Reljef na sarkofagu K'inich Janaab' Pakala u Hramu natpisa.

K'nich Janaab Pakal je bio unuk Janaab' Pakala, odnosno sin kraljice Sak K'uk', a na prijestolje je došao u dobi od 12 godina. Njega je naslijedio sin Chan Bahlum II, a njega još jedan Pakalov sin - Kan Xul II. Nakon smrti je Pakal bio deificiran i govorilo se da komunicira sa svojim potomcima.

Pakal je najpoznatiji po grobnici koju je otkrio meksički arheolog Alberto Ruiz Lhuillier 1948. Ona je konačno otvorena 1952. i u njoj je pronađen Pakalov skelet. On je postao predmetom kontroverze, s obzirom da istrošenost zubiju sugerira osobu koja je umrla u 30-tim, a ne 70-godinama života; dio historičara, pak, smatra da je Pakal jednostavno kao član povlaštene elite imao bolju, zdraviju i po vlastite zube manje štetnu prehranu.

Pakalov sarkofag je ukrašen reljefom koji predstavlja jedan od najspektakularnijih primjera majanske umjetnosti. Prizor koji prikazuje se tradicionalno tumači kao Pakalov ulazak u Xibalbu, majanski podzemni svijet. Alternativno tumačenje je, pak, 1968. godine ponudio švicarski pisac Erich von Däniken u svojoj knjizi Sjećanja na budućnost prema kojoj taj prizor predstavlja astronauta u svemirskom brodu, a što je po njemu krunski dokaz veza drevnih Maja sa vanzemaljskim posjetiocima; takvo tumačenje odbacuje većina stručnjaka za Maje.

VidiUredi

NapomeneUredi

  1. Ovo su datumi temeljeni na natpisima Maja : u Mezoameričkom kalendaru dugog brojanja, 9.8.9.13.0 and 9.12.11.5.18 (Tiesler & Cucina 2004, p. 40).

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi

Prethodi:
Sak K'uk'
Kralj Palenquea
29. jul 615 – 31. august 683
Slijedi:
K'inich Kan B'alam II